Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/kehittyv/vanha.kehittyvaelintarvike.fi/textpattern/lib/constants.php on line 149
: Tunnustuksia

Tunnustuksia

maanantai 06. toukokuu 2019

Kemian Seurojen palkinto Mika Anttoselle

Kemian Seurojen palkinto 2019 on myönnetty St1 Nordic Oy:n hallituksen puheenjohtajalle, DI Mika Anttoselle hänen ansioistaan kotimaisen energia- ja biojalostamotekniikan sekä -kemian edistäjänä. Palkinto luovutettiin Anttoselle Kemian Päivillä 27.3.2019.
Maapallon energian tarve kasvaa ihmismäärän kasvaessa merkittävästi tulevina vuosikymmeninä. Tarvitaan merkittäviä toimia, jotta tarve voidaan tyydyttää niin, että ympäristömme kestää kasvun. Mika Anttonen on yrityksensä ST1:n kanssa ennakkoluulottomasti lähtenyt etsimään ja kokeilemaan ratkaisuja edessä olevaan suureen ongelmaan. Ensimmäisenä Suomessa he aloittivat toisen sukupolven bioetanolin teollisen tuotannon käyttämällä jätteitä raaka-aineena.
Anttonen on rohkeasti lähtenyt tutkimaan myös muiden uusiutuvien energialähteiden hyödyntämistä. Anttonen on visionääri ja suurien kokonaisuuksien hallitsija. Hän osaa löytää olennaiset asiat monimutkaisista kokonaisuuksista ja tehdä johtopäätökset sekä olennaiset toimenpiteet näiden perusteella. Hän ei pelkää käydä suurien haasteiden kimppuun oikean kokoisilla ja ajankohtaisilla työkaluilla, ja hän on myös näkyvä yhteiskunnallinen keskustelija ja ajatusten herättäjä.
*****************
Tracegrow sai Suomalaisten Kemistien Seuran kiertotalousinnovaatio-palkinnon

Tracegrow Oy on saanut Suomalaisten Kemistien Seuran Kiertotalousinnovaatio-palkinnon innovatiivisesta kiertotalouden kemiaan liittyvästä liiketoimintaideasta. Palkintokriteereissä painottuu kemiaan kytkeytyvä innovaatio, joka tuottaa sekä ympäristö- että taloudellista hyötyä.
Tracegrow Oy on kehittänyt uudenlaisen menetelmän hivenaineiden talteenottoon käytetyistä alkaliparistoista. Murskatusta alkalimassasta erotetaan kemiallisesti sinkkiä, mangaania, rikkiä ja kaliumia sisältäviä yhdisteitä. Hivenaineita käytetään kasvien ravinteina. Yhtiön ensimmäinen tuotantolaitos valmistui Kärsämäelle kesällä 2018.
Keksintöön liittyvä tutkimus ja tuotekehitys on tehty Suomessa. Tracegrow Oy:n taustatahoina ovat olleet Oulun yliopisto ja Kokkolan yliopistokeskus Chydenius.
Tuotteen laatua valvoo ruokavirasto, ja lannoitelainsäädäntö asettaa ZM-GROW tuotteelle erittäin tiukat raja-arvot haitta-aineille. Tämän takia suurin haaste oli kehittää puhdistusprosessi, jossa liuenneiden haitallisten metallien pitoisuudet saatiin riittävän pieniksi nestemäisessä tuotteessa.
****************************
Kemian hyväksi -palkinto toimittaja Sisko Loikkaselle

Kemian hyväksi -palkinto 2019 on myönnetty toimittaja Sisko Loikkaselle. Se luovutettiin hänelle Kemian Päivillä 27.3.2019.
Palkinto on 5 000 euroa. Palkinto myönnetään suomalaiselle henkilölle, ryhmälle tai yhteisölle, joka toiminnallaan on edistänyt kemian teollisuutta, opetusta ja innovaatiotoimintaa sekä edistänyt alan yhteiskunnallista merkitystä ja luonut alalle positiivista imagoa. Kemian hyväksi -palkinnon myöntävät Suomen Messusäätiön taloudellisella tuella Kemian Seurat.
Sisko Loikkanen valmistui Teknillisestä korkeakoulusta kemian diplomi-insinööriksi. Hän on työskennellyt tiedetoimittajana Yleisradion tiedetoimituksessa vuosina 1991?2018 ja tekee edelleenkin radio-ohjelmia, nyt freelancerina.
Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi Sisko Loikkaselle viime syksynä Valtion tiedonjulkistamispalkinnon esimerkillisestä ja pitkäjänteisestä tiedonjulkistamistyöstä.
**********************
Helsingin yliopisto maailman 15. paras sosiaalisessa ja taloudellisessa vaikuttavuudessa
Helsingin yliopisto on maailman 15. paras, kun mitataan yliopistojen sosiaalista ja taloudellista vaikuttavuutta. Uusi THE University Impact Ranking perustuu YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin. Vertailussa mitataan sitä, kuinka hyvin yliopistot edistävät omalla toiminnallaan kestävää kehitystä ja toteuttavat kolmatta tehtäväänsä, yhteiskunnallista vaikuttamista.
Vertailun perusteena ovat YK:n vuonna 2016 määrittelemät 17 kestävän kehityksen tavoitetta, jotka liittyvät esimerkiksi köyhyyden poistamiseen, tasa-arvon edistämiseen ja ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksia vastaan toimimiseen.
THE valitsi ensimmäiseen Impact-rankingiin näistä tavoitteista 11. Niistä kaikille yliopistoille pakollinen oli tavoite yhteistyö ja kumppanuus. Tämän lisäksi yliopistojen oli vastattava vähintään kolmea muuta tavoitetta koskeviin kysymyksiin. Helsingin yliopisto vastasi kaikkia 11 tavoitetta koskeviin noin 250 kysymykseen.
Yliopistojen kokonaissijoitus määräytyi kaikille pakollisen tavoitteen (yhteistyö ja kumppanuus) lisäksi yliopiston kolmesta parhaasta sijoituksesta muissa tavoitteissa. Helsingin yliopiston kokonaissijoitus 15 määräytyi seuraavien tavoitteiden sijoituksista: yhteistyö ja kumppanuus (9. sija), rauha, oikeus ja hyvä hallinto (4.), kestävät kaupungit ja yhteisöt (6. sija) ja ilmastoteot (8.).
Helsingin yliopisto on listauksessa Suomen paras ja kolmanneksi paras pohjoismainen yliopisto. Ykkönen on Aucklandin yliopisto Uudesta-Seelannista. Vertailuun osallistui 560 yliopistoa 75 maasta.Tunnustuksia 2018

keskiviikko 10. lokakuu 2018

Fazer Sirkkaleipä voitosta voittoon

Fazer Sirkkaleipä palkittiin pronssisella leijonalla Cannes Lions -kilpailun sarjan Sustainable Development Goals (Kestävän kehityksen tavoitteet) kategoriassa Responsible Consumption and Production 22.6.2018. Tänä vuonna kilpailun eri kategorioihin ilmoitettiin yli 32 000 työtä ympäri maailmaa. Sirkkaleipä ylsi näiden töiden joukosta finaaliin myös Food & Drink -kategoriassa. Palkinto vahvistaa Fazer Leipomoiden ja koko suomalaisen elintarviketeollisuuden asemaa kestävämpien ruokaratkaisujen edelläkävijänä.
Toukokuussa 2018 Fazer Sirkkaleipä palkittiin vuoden parhaimpana lanseerauksena tuloksellista markkinointia mittaavassa AdProfit-kilpailussa. Fazer voitti paras lanseeraus -tittelin kilpailussa jo kolmantena vuonna peräkkäin. Kilpailun tärkein arviointikriteeri on tuloksellisuus, jota mitattaessa otetaan huomioon myös kampanja osana laajempaa liiketoiminnallista kokonaisuutta. Kilpailun takana on Mainostajien Liitto yhdessä muun muassa Aalto-yliopiston, Alma mediatalon ja Markkinointi & Mainonta -lehden kanssa.
Fazer Sirkkaleivän ympärille rakennettu viestintäkokonaisuus toi ykkössijan kansainvälisessä SABRE Awards -kilpailussa. Voitto ruoka & juoma -sarjassa ratkesi 23.5.2018 Amsterdamissa käydyssä finaalissa. Tänä vuonna arvostettuun viestinnän kilpailuun osallistui yli 2 500 työtä ympäri maailmaa.
Fazer Sirkkaleipä saavutti kuukaudessa 72 % tunnettuuden kuluttajien keskuudessa Suomessa. Lanseeraus noteerattiin laajalti maailman medioissa, ja muun muassa lanseerauksen kansainvälinen mediatavoittavuus ylsi peräti 13,7 miljardiin.
**********************
Neljä pakkausalan Scanstar -palkintoa Suomeen

Pohjoismaisille pakkausvalmistajille on myönnetty kahdeksan palkintoa tämänvuotisessa Scanstar-pakkauskilpailussa. Niistä neljä Scanstaria tuli Suomeen. Suomalaisista yrityksistä palkinnot saivat omilla pakkausratkaisuillaan Adara Pakkaus (kartonkinen keräyssäiliö), DS Smith (juomien kuljetuspakkaus), Jospak (kuitupohjainen vuoka) ja Sulapac (korurasia).
Ruotsalaisille yrityksille myönnettiin kaksi palkintoa, Norjaan ja Tanskaan yhdet kumpaankin. Yhteispohjoismaiseen kilpailuun osallistui yhteensä
Scanstarilla pohjoismaisessa kilpailussa palkitut pakkausratkaisut pääsevät osallistumaan pakkausalan maailmanmestaruuskilpailuna pidettyyn Worldstar-kilpailuun, jonka järjestäjä on World Packaging Organization WPO.
****************************
EGP-kumppanuussertifikaatti RKW Finland Oy:lle

Suomalaiselle korkealaatuisten pakkauskalvojen valmistajalle RKW Finland Oy:lle luovutettiin syyskuussa EGP-kumppanuussertifikaatti. Sertifikaatti myönnettiin tunnustuksena vihreämmän ja joustavamman fleksopainatusprosessin onnistuneesta implementoinnista. Tunnuksen myönsi EGP-teknologian edelläkävijä Marvaco Oy.
RKW Finland on ottanut laajennetun väriskaalan painatuksen EGP:n (Expanded Gamut Printing) onnistuneesti käyttöön yhteistyössä Marvacon ja Siegwerk Finlandin kanssa. Toteutettujen painatusten korkean laadun ja erinomaisen prosessitehokkuuden perusteella myönnetty sertifikaatti todentaa EGP-pakkauspainatuksen toimivuuden tuotantoerästä toiseen.
*****************
Suomalaiset valitsivat Valion vastuullisimmaksi yritykseksi jo 5. kerran peräkkäin

Kuluttajien mielestä Valio on Suomen vastuullisin brändi. Maito- ja ruokatalo sai tunnustuksen viidettä vuotta peräkkäin Pohjoismaiden laajimmassa yritysvastuututkimuksessa. Kuluttajille tärkeiksi asioiksi nousivat etenkin suomalaisen maaseudun elinvoimaisuuden ja maitotilaelinkeinon turvaaminen, paikallisesti tuotettu ruoka sekä eläinten hyvinvointiin liittyvät asiat.
Sustainable Brand Index 2018 -tutkimus selvitti kuluttajien näkemyksiä tunnettujen yritysten ja brändien vastuullisuudesta Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Suomessa ja Alankomaissa. Valio sijoittui Suomessa arvioidun 164 brändin joukosta ensimmäiseksi ja kasvatti pisteitään edellisvuodesta.
Sustainable Brand Index on Pohjoismaiden suurin vastuullisuustutkimus, ja se on tehty joka vuosi vuodesta 2011 lähtien. Tutkimuksen tavoitteena on levittää ja lisätä kestävää kehitystä koskevaa tietoa. Vuoden 2018 tutkimuksessa haastateltiin yhteensä noin 40 000 vastaajaa Pohjoismaissa: 16 600 Ruotsissa, 6 200 Norjassa, 7 000 Tanskassa ja 9 600 Suomessa. Tutkimusten kohderyhmänä ovat 16–70-vuotiaat kyseisissä maissa. Otos edustaa kyseisen maan väestörakennetta. Haastattelut tehtiin tammi–maaliskuussa 2018.

Top 10 – Sustainable Brand Index 2018

Sija Brändi Toimiala
1 Valio Elintarvikkeet
2 Kotimaista Elintarvikkeet
3 Fazer Elintarvikkeet
4 Tesla Autot
5 Partioaitta Vaatteet ja muoti
6 Prisma Päivittäistavarakaupat
7 Fiskars Huonekalut, sisustus ja koristeet
8 Myllyn Paras Elintarvikkeet
9 VR Liikenne
10 S-market Päivittäistavarakaupat
*****************************************************
Ravitsemusteko 2018 Sydänmerkille

Ravitsemusterapeuttien yhdistys ry on valinnut Ravitsemusteoksi 2018 kestomerkittävän Sydänmerkki-järjestelmän, joka käynnistyi vuonna 2000. Sydänmerkki on noussut uudelleen erittäin ajankohtaiseksi ja käytännölliseksi kriteeristöksi Suomessa käynnistetyn Ravitsemussitoumus-toimintamallin myötä. Merkki auttaa kuluttajia muokkaamaan ruokavaliotaan kohti ravitsemussuosituksia, koska se helpottaa tuoteryhmässään parempien ruokavalintojen tekemistä.
***********************
Hyvää Suomesta arvostetuin alkuperämerkki

Hyvää Suomesta -merkki sijoittuu brändien parhaimmistoon, kun Markkinointi & Mainonta -lehti yhdessä Taloustutkimuksen kanssa listasi Suomen arvostetuimmat brändit. Brändien arvostus 2018 -tutkimuksen tulokset julkistettiin perjantaina 5.10.2018. Tutkimuksessa oli mukana 541 brändiä ja vastaajina oli kaikkiaan 6911 kuluttajaa.
Tänä vuonna Hyvää Suomesta -merkki sijoittui sijalle 18. Se säilytti asemansa Suomen arvostetuimpana alkuperämerkkinä. Hyvää Suomesta -merkityn tuotteen tulee olla valmistettu Suomessa ja raaka-aineiden kotimaisuus voi vaihdella tuotekohtaisesti on 75–100 %. Tuotteissa toteutunut keskimääräinen raaka-aineiden kotimaisuusaste on 90 %.
********************************
VTT sijoittui neljänneksi parhaaksi maailman suurimmassa tutkimusrahoitus-ohjelmassa

VTT sijoittui neljänneksi European Research Rankingin tuoreimmassa tilastossa. Arviossa tarkastellaan, kuinka hyvin eri organisaatiot ovat menestyneet maailman suurimmassa tutkimusrahoitusohjelmassa, EU:n Horisontti 2020:ssa. VTT nousi edellisen vertailun sijalta 21 sijalle neljä.
European Research Rankingin vertailussa käytettäviä muuttujia ovat organisaation arvostus tutkimuskumppanina H2020-yhteishankkeissa (huipputason tutkimuskumppaneiden osuus organisaation tutkimushankkeissa), EU-rahoitettujen projektien lukumäärä sekä organisaation tutkimustoiminnan monipuolisuus.
VTT on kotiuttanut tutkimusrahoitusta H2020:n ohjelmasta vuosina 2014?2018 123 miljoonaa euroa, mikä vastaa noin 17 %:n osuutta Suomeen saadusta EU:n Horisontti-rahoituksesta. VTT:n mahdollisuus osallistua EU-yhteistyöhön perustuu siihen, että puiteohjelman rakenne edistää tutkimusyhteisöjen ja yritysten tiivistä innovaatioprosessia. VTT:n EU-projektit toteutetaan yhteishankkeina, joissa on useita eri toimijoita useista maista.
*****************************
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu voittoon yrittäjyysopetuskilpailussa

Suomen Yrittäjien yhdessä Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arenen kanssa järjestämän yrittäjyysopetuskilpailun on voittanut Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK StartUp Passion In Baltic Region -projektillaan.
Yrittäjyysopetuskilpailussa etsittiin tänä vuonna ammattikorkeakouluista yrittäjyysopetuksen malleja, joissa on kansainvälistä twistiä. Ammattikorkeakoulujen tämänvuotisen valtakunnallisen yrittäjyysopetuskilpailun teema oli Yrittäjyyttä ilman rajoja. Tavoitteena oli tuoda esiin vaikuttavia kansainvälisesti orientoituneita yrittäjyysopetuksen malleja.
****************************
Atrian sijoitusviestinnälle tunnustusta
Atria Oyj on sijoittunut toiseksi Parhaat sijoittajasivut -kilpailussa keskisuurten yhtiöiden sarjassa. Kilpailun järjesti Suomen Pörssisäätiö ja Suomen Sijoitusanalyytikot ry. Kilpailussa arvioitiin kaikkien kotimaisten listautuneiden yhtiöiden suomenkieliset verkkosivut. Kilpailun tavoitteena on kehittää sijoittajaviestintää nostamalla esiin parhaita käytäntöjä. Yrityksen verkkosivuilla keskeinen rooli sijoittajaviestinnässä.
*****************************
Cletec Oy:n innovatiivinen palvelukonsepti palkittiin

Puhdastilatekstiilien huoltopalveluita tarjoava, kaarinalainen Cletec Oy sai Certificate on the best news -tunnustuksen pohjoismaisten puhdastilatoimijoiden R3 Nordic Symposium -tapahtumassa. Yritys palkittiin toukokuussa lanseeratusta, innovatiivisesta palvelukonseptistaan, joka mahdollistaa kannettavan tietokoneen steriloinnin.
Yrityksen toisen perustajan, Sakari Heynon, kehittämä kannettavan tietokoneen sterilointiprosessi toteutetaan plasmamuotoisella kaasulla. Se mahdollistaa koneen kokonaisvaltaisen steriloinnin piirilevyä myöten niin, että koneen toimivuus ja käytettävyys säilyvät ennallaan.
Sterilointiprosessi on uraauurtava, sillä vastaavaa ei ole tiettävästi toteutettu aiemmin missään päin maailmaa. Se tarjoaa ratkaisun ongelmaan, jonka kanssa mikrobivapautta vaativissa tiloissa painitaan päivittäin.
Ehdotonta puhtautta vaativissa tiloissa, kuten puhdastiloissa, käytetään usein kannettavia tietokoneita, joiden todellista puhtautta on vaikea arvioida. Etenkin näppäimistö ja käyttöportit keräävät herkästi mikrobeja, joten kannettavien tietokoneiden käyttö näissä tiloissa on riskialtista.
*****************************
Nestlé YK:n Global Compactin johtavaksi yritykseksi

Nestlé on saanut tunnustusta yhtenä kaikkein sitoutuneimpana yrityksenä YK:n Global Compact -aloitteessa. Se on maailman suurin yritysten yhteiskuntavastuualoite. Nestlé vahvistettiin yhdeksi Global Compactin johtavaksi (LEAD) -yritykseksi.
Nestlé on osoittanut olevansa sitoutunut YK:n Global Compactiin jakamalla parhaita käytäntöjään muille ja osoittamalla johtajuutta toimissa, jotka tukevat YK:n kestävän kehityksen tavoitteita. Nestlé raportoi vuosittain edistymisestään YK:n Global Compactin kymmenessä periaatteessa. Nestlé liittyi YK:n Global Compactiin vuonna 2001.
******************
Pakkauspalkinto pakkauksia ideoivalle kurssille

PacTec -pakkauspalkinnon (4 000€) on saanut Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan elintarviketieteiden koulutusohjelman pakkausteknologian kurssi ja kunniamaininnan (1 000€) Lahden ammattikorkeakoulun opiskelijat Fanny Törnqvist ja Lara Ala-Olla. Palkintorahan lahjoitti Suomen Messusäätiö.
PacTec-palkinto oli tänä vuonna suunnattu alan opiskelijoille ja opiskelijaryhmille, ja sen tarkoituksena oli antaa tunnustus uusille ideoille sekä kannustaa tulevia alan ammattilaisia.
Palkintoraadin mukaan pakkausteknologian kurssilla on tärkeä rooli koko suomalaiselle pakkausalalle opiskelijoiden innostajana ja informoijana pakkauksiin liittyvissä kysymyksissä. Vuosittain 70–100 opiskelijalla on kurssin kautta mahdollisuus kehittää ja suunnitella prototyyppi elintarvikepakkauksesta ja esitellä se posteritilaisuudessa elintarvike- ja pakkausalan ammattilaisille. Kurssilla syntyy 15–20 uutta pakkausideaa joka vuosi.
Palkintoraati myönsi kunniamaininnan Fanny Törnqvistille ja Lara Ala-Ollalle, jotka opiskelevat Lahden ammattikorkeakoulussa pakkaussuunnittelua. He ovat suunnitelleet PetPack-aloituspakkauksen koiranpennuille ja heidän omistajilleen. Koiran ensipediksi sopiva tuote on valmistettu aaltopahvista.
*****************************
Nerokas design haastaa kuplamuovin

Metsä Boardin kansainvälisen Better with Less – Design Challenge -pakkaussuunnittelukilpailun voitti Iiro Nummisen työ Stretching Inner Part. E-Commerce-kategoriassa kilpailut voittajatyö on kartongista valmistettu pakkauksen sisäosa, joka taipuu hyvin erityyppisten tuotteiden pakkaamiseen ja tarjoaa ympäristöystävällisemmän vaihtoehdon kuplamuoville. Innovatiivisen muotoilunsa ansiosta pakkauksen sisäosa pitää tuotteen paikallaan kuljetuksessa.
Numminen palkittiin 10 000 euron pääpalkinnolla. Kilpailuun lähetettiin 302 työtä 38 maasta.keskiviikko 10. lokakuu 2018

Akavan yrittäjäpalkinnon kuminantuottajalle

Akavan vuoden 2017 yrittäjäpalkinnon on saanut MMM, agronomi Juha Hemminki. Hemmingin ja hänen liikekumppaninsa Jyrki Leppälän yritys Trans Farm on maailman suurin kuminantuottaja. Vuonna 1990 perustetun yrityksen osuus maailman kuminamarkkinoista on neljäsosa, ja lähes kaikki tuotteet menevät vientiin ympäri maailmaa. Hemminki vastaa yrityksen myynnistä ja markkinoinnista ja Leppälä tuotannosta ja viljelijäneuvonnasta.
********************
Anna Häkämies Vuoden Kotileipuri

Elintarvikealalla tuotekehityspäällikkönä työskentelevä Anna Häkämies on Vuoden Kotileipuri. Hänen leipomansa Hito hapan ruisleipä erottui viiden finalistin joukosta omintakeisella maullaan ja rapealla kuorellaan. Leipomoyhtiö Vaasan järjestämällä kilpailulla kunnioitetaan suomalaisia leivontaperinteitä ja kannustetaan kotileipureita ruisleivän pariin.
***************
Vuoden terveystarkastaja Vladimir Vanhanen

Vuoden terveystarkastaja 2018 on Espoon seudun ympäristöterveydenhuollossa työskentelevä terveystarkastaja Vladimir Vanhanen. Inkerinsuomalainen Vanhanan muutti Suomeen vuonna 2003 Ukrainasta, jossa hän työskenteli professorina yliopiston elintarvike- ja ympäristötieteiden laitoksella.
Suomessa Vanhanen opiskeli suomen kielen ja suoritti ammattitutkinnot, ja hänet valittiin terveystarkastajan virkaan vuonna 2007. Vanhanen on toiminut aktiivisesti elintarvikevalvonnan vaikuttavuuden ja tuloksellisuuden kehittämisessä, luennoinut, osallistunut paneelikeskusteluihin ja kirjoittanut alan julkaisuihin.
***********************
Pilvi Laurikka Vuoden keliakiatutkija

Keliakialiitto on palkinnut Vuoden 2018 keliakiatutkijana lääketieteen tohtorin Pilvi Laurikan. Hän on valmistunut lääkäriksi vuonna 2015 Tampereen yliopistosta. Laurikka väitteli lääketieteen tohtoriksi viime vuoden joulukuussa. Hänen väitöskirjansa käsitteli keliaakikkojen pitkittyneitä vatsaoireita. Väitöskirjan valmistuttua Laurikan on jatkamassa keliakiatutkimusta post doc -tutkijana Tampereen yliopiston Keliakiatutkimuskeskuksessa.
***************
Suomen Kalankasvattajaliiton tunnustuspalkinto Juha Pirilälle ja Markku Tuikalle

Suomen Kalankasvattajaliitto on myöntänyt tunnustukset suomalaisen kalanviljelyn hyväksi tehdystä työstä kahdelle pitkän linjan yritykselle ja niiden vetovastuussa oleville yrittäjille: Mannerlohi Oy:n Juha Pirilälle sekä Kainuun Lohi Oy:n Markku Tuikalle.
Oman yrityksen kehittämisen ohella Tuikka on aktiivisesti edistänyt koko ammattikunnan asiaa Kainuun kalankasvattajien edusmiehenä, Kalankasvattajaliiton hallituksessa ja Lohikunnan hallituksen puheenjohtajana. Pirilä on monesti ollut eturintamassa meriviljelyä edistämässä ja toiminut liiton asiantuntevana edustajana erilaisissa luottamustehtävissä. Hän on esimerkki lannistumattomasta yrittäjästä, joka jaksaa ottaa uudet haasteet vastaan.
**********************
Pro Kala -tunnustus Jari Setälälle

Vuoden 2018 Pro Kala tunnustuspalkinnon on saanut Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Jari Setälä tunnustuksena asiakaslähtöisestä, koko elinkeinokalatalouden arvoketjun kattavasta, pitkäjänteisestä tutkimus ja kehittämistyöstä. Setälä on tehnyt pitkään tiivistä yhteistyötä kala-alan yritysten kanssa, toiminut koko kala-alan hyväksi ja edistänyt alan kehitystä lukuisissa tutkimushankkeissa ja selvityksissä.Tunnustuksia maaliskuu 2018

keskiviikko 04. huhtikuu 2018

VTT:n selluloosasta valmistettu pakkausratkaisu palkittiin
Ellen MacArthur Foundation on palkinnut VTT:n selluloosasta valmistettavan pakkausratkaisun. VTT on yksi viidestä palkitusta voittajasta, joiden kesken säätiö jakaa tasapuolisesti miljoonan dollarin palkinnon. Uudella materiaalilla voidaan pidentää elintarvikkeiden hyllyikää sekä vähentää samalla ruokahävikkiä ja maailmanlaajuista mikromuoviongelmaa.
Selluloosa on materiaalina turvallinen, uusiutuva, kierrätettävä ja kompostoitava. VTT kehitti kuiville elintarvikkeille kompostoitavan ja kevyen pakkausmateriaalin yhdistämällä ominaisuuksiltaan erilaista mutta toisiaan täydentävää selluloosakalvoa.
Muovin kaltainen pakkausmateriaali soveltuu kuiville ja rasvaisille tuotteille kuten pähkinöille, muroille, kahville, mausteille ja rusinoille. Suurin hyöty on saavutettavissa, kun materiaalia käytetään tuotteille, joilla on pitkä hyllyikä.
Materiaali on ominaisuuksillaan erittäin kilpailukykyinen tai usein jopa parempi kuin saatavilla olevat biohajoavat biomuovit. Pienillä muunnoksilla valmistus on mahdollista nykyisillä tuotantolaitteistoilla.
Pakkauksen tekee mahdolliseksi ominaisuuksiltaan erilaisten selluloosakalvojen yhdistäminen. Kevyt, taipuisa ja läpinäkyvä materiaali suojaa tuotetta ilman kaasuilta ja kosteudelta. Se myös estää tuotteessa olevan rasvan tai mineraaliöljyn pääsemistä pakkauksen läpi. Pakkaus on suljettavissa kuumakäsittelyn avulla ja se soveltuu kuivien elintarvikkein pitkäaikaiseen säilytykseen.
VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin arvioi, että pakkausmateriaali on kaupallistettavissa 3?5 vuoden sisällä.
Miljoonan dollarin palkinto jaettiin seuraavien toimijoiden ja tiimien kesken: VTT, Pittsburgin yliopisto, Aronax Technologies, Fraunhofer Institute for Silicate Research sekä Full Cycle Bioplastics, Elk Packaging ja Associated Labels and Packaging -tiimi. Kaikki voittajat pääsevät mukaan 12 kuukauden pituiseen kehitysohjelmaan, jossa niille tarjotaan asiantuntijatukea idean kaupallistamiseksi. Vuoden kuluttua Ellen MacArthur Foundation myöntää miljoonan dollarin lisäpalkinnon parhaaksi arvioimalleen kilpailijalle.
****************
Tiedonjyvä Esa Wrangille

Toimialajohtaja Esa Wrang on palkittu Tiedonjyvä-palkinnolla ansiokkaasta suomalaisten elintarvikkeiden vientityöstä, siitä tiedottamisesta ja myönteisestä suhtautumisesta tiedotusvälineiden tiedonhankintaan.
Wrangin vetämässä Food from Finland -ohjelmassa on mukana 130 yritystä. Elintarvikevienti on lisääntynyt tuntuvasti ohjelman kahden ensimmäisen vuoden aikana. Ohjelman tavoitteena on Suomen elintarvikeviennin kaksinkertaistamisen vuoteen 2020 mennessä.
Tiedonjyvä on Maataloustoimittajat ry:n tunnustus, joka myönnetään maatalous-, metsä- tai ruoka-alan ammattilaiselle.
*****************
Sitra maailman johtava julkisen alan kiertotaloustoimija

Tulevaisuustalo Sitra on valittu maailman johtavaksi julkisen sektorin kiertotaloustoimijaksi The Circulars Awards -kilpailussa Maailman talousfoorumin yhteydessä Davosissa, Sveitsissä. Kilpailussa valitaan vuosittain maailman johtavat kiertotaloustoimijat seitsemässä eri kategoriassa. Sitra oli viime vuonna yksi sijoittaja-kategorian finalisteista.
Sitra kirittää Suomea siirtymään ensimmäisenä maailmassa sellaiseen tapaan elää, joka kantaa pitkälle 2100-luvulle asti. Sitra on ollut vastuussa maailman ensimmäisen kansallisen kiertotalouden tiekartan laatimisesta. Tiekartan pohjalta on tehty Suomen hallituksen ja Sitran yhteinen, syksyllä 2017 julkaistu kiertotalouden toimenpideohjelma.
***************************
Metsä Boardin kartonkikuppirakenteelle iF-muotoilupalkinto

Metsä Boardin innovatiivinen Lidloc-kartonkikuppirakenne on voittanut arvostetun iF-muotoilupalkinnon. Palkinto myönnettiin Metsä Boardille BMW Welt -keskuksessa maaliskuussa 2018 pidetyssä juhlatilaisuudessa. Metsä Board on Euroopan johtava korkealaatuisten ensikuitukartonkien valmistaja.
Lidloc on täysin uudenlainen kartonkikuppirakenne, joka vastaa kasvavaan kestävien pakkausten tarpeeseen. Rakenne perustuu tavanomaisen kuppirakenteen lisäosaan, jonka voi taivuttaa kupin kanneksi. Rakenteelle on haettu patenttia.
Metsä Boardin design- ja innovaatiojohtaja Cyril Drouet on ollut tiimeineen tiiviisti mukana uuden rakenteen kehittämisessä.
? Erillistä muovikantta ei tarvita, koska kuppi on suunniteltu yhdeksi kokonaisuudeksi. Se on helppo taitella ja koota, ja kuppiin yhdistetty kansi estää läikkymisen ja vuodot. Koska kansi voidaan painattaa osana muuta kuppia, se myös lisää brändinäkyvyyttä. Kannessa on juoma-aukko kuumia juomia varten, ja lisäksi kuppiin voidaan yhdistää pilli kylmiä juomia varten.
***************
Ruokakulttuuripalkinto ELO-säätiölle, Kolatun Juustolalle, Simo Moisiolle ja Hannu Lahtelalle

Alfred Kordelinin säätiön Jaakko Kolmosen rahaston ruokakulttuuripalkinnot, yhteensä 12 000 euroa, jaettiin Gastro Helsinki ruoka ja ravintola-alan ammattitapahtumassa. Palkinnon saivat Elo-säätiö, Kolatun Juustola Oy, sallalainen poromies Hannu Lahtela sekä Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Simo Moisio.
Elo-säätiötä palkintoraati kiitti siitä, että se onnistui innostamaan ruoka-alan toimijat yhteistyöhön ja kannustamaan suomalaisia syömään yhdessä Suomi 100 -juhlavuonna. Kolatun Juustolaa ja yrittäjäpariskunta Janne Tolvia ja Outi Kolattu-Tolvia raati kutsui pienjuustoloiden tienraivaajaksi. Sallalainen pitkän linjan poromies ja yrittäjä Hannu Lahtela on raadin mukaan poroelinkeinon keulakuva, joka on luonut Sallan villiporo -brändin tuottamalla korkealaatuisia poronlihanjalosteita. Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Simo Moisio sai palkinnon luonnontuotealan visionäärinä ja kehittäjänä.
*****************************
Valiolle ykkössija voin maailmanmestaruuskilpailussa

Valion suolaamaton voi voitti maailmanmestaruuden torstaina Yhdysvaltojen Wisconsinissa järjestetyssä World Championship Cheese Contest 2018 -kilpailussa. Suolaamattomien voiden sarjaan osallistui 30 johtavaa voibrändiä ympäri maailman. Voi on yksi Valion merkittävimmistä vientituotteista ja maailmalla arvostettu premium-tuote: Valio voita viedään yhteensä yli 30 maahan ja se on muun muassa ranskalaisten leipomoiden suosikkituote.
Valio sai voin maailmanmestaruuskilpailussa huikeat 99,70 pistettä. Toiseksi tuli uusi-seelantilainen Fonterra, ja kolmannen sijan vei ranskalainen Isigny Sainte Mere. Valio voin valttikortteja ovat erinomainen maku, tasainen ja korkea laatu sekä taitavat voimestarit tuotteen takana. Valio voi on myös 100 prosenttisesti luonnollista ja lisäaineetonta.
Valio voi valmistetaan valiolaisilta maitotiloilta saatavasta maidosta Seinäjoen meijerissä. Valio vie sitä erityisesti teollisuusasiakkaiden käyttöön Euroopassa, Aasiassa ja Yhdysvalloissa.
******************
Pirkanmaan vientipalkinto 2017 Kalaneuvos Oy:lle

Kalaneuvos Oy on saanut Tampereen kauppakamarin ja Tampereen nuorkauppakamarin myöntämän Pirkanmaan vientipalkinnon 2017.
Suomalainen kala-alan perheyritys Kalaneuvos Oy (aiemmin V. Hukkanen Oy) on merkittävällä tavalla edistänyt Suomen kala-alan vientiä ja kansainvälistymistä. Kalaneuvoksen yrittäjäperhe on ostanut kaksi ruotsalaista yritystä ja laajentanut toimintaansa niin Euroopassa kuin Aasiassakin. Nyt yritykset työllistävät yli 230 henkilöä. Yli 40 vuotta alalla toiminut kalatalousneuvos Veijo Hukkanen on kehittänyt, kouluttanut ja nostanut kala-alan laatutasoa ja vaikuttanut suomalaisen kala-alan osaamisen ja työllisyyden kehittymiseen.
Kalaneuvos Oy vie kalaa Valko-Venäjälle, Puolaan, Viroon, Liettuaan, Ukrainaan, Saksaan, Latviaan, Norjaan, Espanjaan ja Vietnamiin. Työn alla on noin kymmenen uutta kohdemaata. Kalaneuvos Oy:llä on oma vientipäällikkö ja kaksi vientiassistenttia sekä Baltiassa oma edustaja sekä agentteja valmiina Kiinassa, kun vientilupa saadaan.
******************************
Ideasipuli Seija Kurunmäelle

Ruokatoimittajien yhdistys antoi Ideasipuli-tunnustuspalkinnon 2018 ELO-säätiön toimitusjohtajalle Seija Kurunmäelle. Kurunmäki ja Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ELO nostivat Suomi 100 -juhlavuoden keskeiseksi teemaksi yhdessä syömisen. Verkostoitumisen mestarina hän sai mukaan yli 200 yhteistyökumppania ja ideoi tiiminsä ja kumppaneiden kanssa kuukausittaisia matalan kynnyksen yhdessä syömisen tapahtumia koko Suomen kahvihetkestä maailman suurimpaan kyläjuhlaan. Kurunmäki on vaikuttanut myös kouluruuan arvostuksen nousuun.
**************
Oatlaws-kauratuotteille World Food Innovation -palkinto

Oatlaws-kauratuotteet ovat voittaneet parhaan uuden brändin palkinnon World Food Innovation kilpailussa. Lisäksi Oatlaws Power Pro -tuote ylsi finaaliin Parasta terveys ja hyvinvointi -kategoriassa. Oatlaws-tuotteita on myynnissä muun muassa Ranskassa ja Britanniassa.
Oatlaws on Viipurilaisen Kotileipomon Puhtikaura-innovaatiosta alkunsa saanut yritys. Puhtikaura-ateria voitti Vuoden Suomalainen Elintarvike -kilpailun vuonna 2016.Tunnuksia lokakuu

perjantai 27. lokakuu 2017

Reetta Kivelä Helsingin yliopiston Vuoden Alumni

Helsingin yliopiston alumniyhdistys on valinnut Vuoden Alumniksi 2018 nyhtökauran kehittäjän Reetta Kivelän. Hän on toinen nyhtökauran kehittäneen Gold&Green Foods -startup-yhtiön perustajista ja sen teknologiajohtaja.
Vuoden Alumni on Helsingin yliopiston myönteinen lähettiläs. Tehtävään valitaan vuosittain henkilö, joka on toiminnallaan tukenut Helsingin yliopiston periaatteita, akateemisen koulutuksen arvostusta ja nostanut akateemista Helsingin henkeä.
Kivelä aloitti kemian opinnot Helsingin yliopistossa vuonna 1996 ja vaihtoi vuonna 1998 pääaineekseen elintarvikekemiaan. Maisteriksi hän valmistui vuonna 2003.
Elintarvikekemiaa hän kiittelee käytännönläheisyydestä. Opiskeluiden edessä Kivelä hahmotti, mitä elintarviketiede kokonaisuutena tarkoittaa ja miten opiskeltavat asiat kytkeytyvät toisiinsa.
Kivelä suoritti jatko-opinnot vuosina 2007–2011 Helsingin yliopiston viljateknologian tutkimusryhmässä. Hänen väitöskirjansa valittiin vuonna 2011 Helsingin yliopiston soveltavien biotieteiden vuoden väitöskirjaksi. Kivelä oli ensimmäisenä maailmassa löytänyt hapettumismekanismista syyn siihen, miksi kauran beetaglukaani usein pilkkoutuu säilytyksessä.
*******************
Seija Kurunmäki Vuoden Vaikuttaja

ELO-säätiön toimitusjohtaja, MMM Seija Kurunmäki on Agronomiliiton Vuoden vaikuttaja. Hän on pitkän linjan viestijä ja visionääri suomalaisella ruoka-alalla. Kurunmäen vahvan näkemyksen ja sinnikkään työn ansiosta ruoka-ala nousi Suomi100 -juhlavuoden keskiöön. Hän oli avainasemassa rakentamassa ruoka-alalle koko Suomen kattavaa yhteistyöverkostoa ja innostamassa alan toimijoita yhteisen juhlavuoden ”Syödään yhdessä” -teeman löytämiseksi.
Toimiessaan ELO-säätiöntoimitusjohtajana Kurunmäki on kehittänyt useita alaa hyödyttäneitä konsepteja, esimerkiksi kouluruuan ja villiruuan parissa. Näin hän on ollut mukana edistämässä suomalaisen ruuan ja ruokakulttuurin näkyvyyttä myös kansainvälisesti.
Kurunmäki on tehnyt pitkän uran kaupan ja elintarviketeollisuuden palveluksessa, ensin kouluttajana K-Instituutissa ja sen jälkeen markkinointi- ja johtotehtävissä Vaasan Leipomot Oy:ssä. 2000-luvun alussa Kurunmäki siirtyi viestintäalalle konsultiksi ja vuonna 2005 hän perusti Kuule Oy:n, joka keskittyi ravitsemus-, terveys- ja hyvinvointialan viestintään sekä ruoka-alan tulevaisuuden visiointiin. Kuule Oy jäi ”kuulolle” vuonna 2013, kun Kurunmäki siirtyi ELO-säätiön toimitusjohtajaksi.
*******************
Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto Finn Spring Oy:lle

Toholammilla sijaitseva Finn Spring Oy on saanut Valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon. Yritys valmistaa noin 90 prosenttia Suomessa myytävistä lähdevesistä ja noin neljänneksen kivennäisvesistä.
Finn Spring perustettiin vuonna 1991, kun maanviljelijät Hannu ja Virpi Ali-Haapala miettivät uusia keinoja elättää perheensä. Hannun Lontoossa asuva sisar vinkkasi, että Toholammin lähdevesi maistui paremmalta kuin suurkaupungissa myytävä pullovesi. Rohkealla ja ennakkoluulottomalla asenteella ideasta syntyi kannattavaa liiketoimintaa keskelle ei mitään.
Nyt yritys työllistää 80 työntekijää, kesäkausina enemmän. Omaan SPRING-tuotevalikoimaan kuuluu lähdeveden lisäksi muun muassa kivennäisvesiä, makuvesiä, alkoholittomia siiderijuomia ja alkoholitonta olutta. Lisäksi valmistetaan kauppaketjujen omien merkkien juomia. Tärkeimmät markkinat ovat kotimaassa, ja vientiä on muun muassa Etelä-Koreaan, Saksaan, Arabiemiraateihin ja Kiinaan. Tuotantolaitoksia on kaksi Suomessa ja tytäryhtiö Ruotsissa.
Finn Springin lähdevesi ja hiilihapollinen lähdevesi saivat kumpikin arvosanan ”poikkeuksellisen hyvä maku”. International Taste and Quality Institute on Brysselissä toimiva organisaatio, joka testaa vuosittain korkealaatuisia elintarvikkeita ja edistää niiden menekkiä.
***************************
Suomen seuraava vientitähti Helsingin Mylly

Helsingin Mylly ja heidän Helsinki Mills Overnight Oats Mix -tuorepuuronsa on valittu elintarvikeyrityksille järjestetyn Viedään Suomi-ruoka maailmalle! -kilpailun voittajaksi. Palkintona Lidl maksaa yritykselle vientiä edistävän henkilön palkan vuodeksi ja auttaa yritystä avaamaan ovia vientiin. Voittajan lisäksi kilpailussa jaettiin kunniamainintoja.
Helsingin Mylly Oy ja heidän tuorepuuronsa Helsinki Mills Overnight Oats Mix valittiin voittajaksi 11 finalistin joukosta 12.10. Lidlin ruokavientiseminaarissa Helisngissä.
? Helsingin Myllyn kilpailutuote Helsinki Mills Overnight Oats Mix vastaa kaikkiin maailmalla vallitseviin terveystrendeihin, ja se on pitkälle jalostettu, suomalaisista raaka-aineista tehty. Tuotteella on todellista vientipotentiaalia ja yritykseltä löytyy kykyä markkinoida sitä. Maailmalla ei ole käytännössä markkina-aluetta, jonne tuote ei sopisi, sanoo raadin jäsenenä toiminut Lidl Suomen kaupallinen johtaja Timo Hansio.
Voittajan lisäksi kilpailussa jaettiin kunniamainintoja. Suomalaisen raaka-aineen käytön kunniamaininnan sai HKScan Finland tuotteellaan Pork Meat Omega-3 No Antibiotics Ever. Linkosuon Leipomo ja Sour Cream Ruislastut palkittiin kotimaisen työllisyyden ja elintarvikeosaamisen arvostamisen kunniamaininnalla. Goodio Oy ja sen luomuraakasuklaa saivat kunniamaininnan taitavasta tuotteistamisesta, oivaltavasta pakkaussuunnittelusta ja vahvasta markkinointiosaamisesta.
Kovatasoisen kisan 11 finalistia olivat Disas Caviar Oy Ltd (Savukirjolohimousse), HKScan Finland Oy (Pork Meat Omega-3 No Antibiotics Ever), HoviRuoka Oy (Gluteeniton Mustapapupihvi), Verso Food Oy (Härkis Original), Elixi Oil Oy (Elixi Makurouheet), Glutzero Finland Oy (Glutø – gluteeniton ja vegaaninen tuorepasta), Linkosuon Leipomo Oy (Ruislastu Sour Cream), Helsingin Mylly Oy (Helsinki Mills Overnight Oats Mix), Goodio Oy (Luomuraakasuklaa), Finn Spring Oy (Spring Aqua Premium -lähdevesi) ja Altia Oyj (Koskenkorva Vodka).
************
Katriina Pilppula vuoden yrittäjänainen

Suomen Yrittäjänaiset on valinnut Vuoden valtakunnalliseksi yrittäjänaiseksi jyväskyläläisen hotelli- ja ravintola-alan yrittäjä Katriina Pilppulan. Hänen yritykseensä Yöpuu Osakeyhtiöön kuuluu neljä itsenäistä brändiä: boutique-hotelli Yöpuu, fine dining-ravintola Pöllöwaari, hotelli Verso ja Verso Baari.
Pilppula on kehittänyt yritystään menestyksekkäästi innovatiivisella ja periksi antamattomalla otteella. Hän perusti vuonna 2000 Jyväskylän Vaajakoskelle kahvilan. Tämän jälkeen hän on kasvattanut bisnestoimintaansa yrityskaupoilla. Tällä hetkellä yritysryppääseen kuuluu kaksi hotellia ja kaksi ravintolaa, jotka työllistävät noin 50 henkilöä.
***********
Metsä Boardille tunnustusta vastuullisesta vedenkäytöstä ja ilmastotoimista

Metsä Board pääsi jälleen CDP:n Water A – sekä Climate A -listoille. Yhtiölle tämä on kolmas peräkkäinen vuosi Water A – ja toinen Climate A -listalla. Yhtiö saavutti myös kolmannen peräkkäisen Leadership-statuksen CDP:n metsäohjelmassa. CDP on voittoa tavoittelematon globaali ympäristötietojen raportointijärjestelmä.
Metsä Board kuuluu parhaan 10 prosentin joukkoon yrityksistä, jotka osallistuivat CDP:n vesiohjelmaan ja saivat paikan Water A -listalla. Saavutus on tunnustus yrityksen vastuullisesta vedenkäytöstä. Lisäksi CDP arvioi Metsä Boardin parhaimman 5 prosentin joukkoon kaikista ilmastonmuutosohjelmaan osallistuneista yrityksistä, jotka pääsivät Climate A -listalle. Paikka listalla on tunnustus yrityksen toimista vähentää päästöjä, pienentää ilmastoriskejä sekä kehittää matalahiilisiä ratkaisuja.
**************************
Fazer palkittiin Vuoden Brändirakentajana

Mainostajien Liitto on palkinnut Fazerin Vuoden Brändinrakentajana. Nuoren ja innovatiivisen Karl Fazerin intohimo näkyy tänä päivänä fazerilaisten ilon ja hyvinvoinnin luomisessa suomalaisille. Jokainen fazerilainen on brändilähettiläs.
Mainostajien Liiton perusteluissa todetaan, että tunnustuksen saanut Fazer investoi pitkäjänteisesti brändinrakennukseen, jossa on rohkeasti omaksuttu myös uusia keinoja. Fazerilla on käytössä selkeä brändi- ja viestintästrategia, joiden vaikutus lävistää kaikki liiketoiminnan osa-alueet. Viime vuosina Fazer on panostanut näkyvyyteen digitaalisissa kanavissa ja tavoittanut sitä kautta yhä laajempia yleisöjä. Jokainen fazerilainen on omalta osaltaan brändilähettiläs.
Vuoden 2016 merkittävimpänä yksittäisenä brändi- ja elämysinvestointina Fazer avasi inspiroivan Fazer Experience Vierailukeskuksen yleisölle. Fazer aloitti työntekijälähettilästoiminnan sosiaalisessa mediassa tunnisteella #meidänfazer. Menestysesimerkkejä löytyy kaikista liiketoiminnoista: Fazer Juuresleivän suosio ja Munkkibaari, Fazerin Sinisen Travel-sarja ja uusi koskettava filmi, Geishan kantaaottavampi persoonallisuus, Fazer Food Servicesin Culinary Team sekä Fazer Cafésin kahviloiden suosikkitempaukset.
*********************************
Tredu Kangasala voitti Itsenäisyyden juhlavuoden koristetyökilpailun

Tampereen seudun ammattiopiston Tredun Kangasalan toimipiste otti ensimmäisen ja toisen sijan leipomoalan koristetyökilpailussa. Kolmanneksi tuli Jyväskylän ammattiopiston joukkue. Kilpailun järjesti Suomen Leipuriliitto yhteistyökumppaneineen, ja se pidettiin Tampereen Messu- ja urheilukeskuksessa Elintarviketeollisuus 2017 -messuilla. Kilpailun teemana oli Itsenäinen Suomi 100 vuotta.
Kilpailu käytiin kaksihenkisin joukkuein ja siihen osallistui ammattikoulujen opiskelijoita sekä Leipuriliiton henkilöjäseniä. Voittajaksi selviytyivät Tampereen seudun ammattiopisto Tredun Kangasalan toimipisteen Saara Lehtimäki ja Kiia Alakangas. Toiseksi tulivat samasta oppilaitoksesta Reijo Heinonen ja Jenna Vainionpää. Kolmannen sijan ottivat Jyväskylän ammattiopiston Laura Sikanen ja Essi Hietala. Kaikkiaan kilpailussa oli mukana kuusi kilpailuparia.
*******************************
Härkäpapujuoma voitti Kiihdyttämö Kouvola -kilpailun

Rytminmuutos -tapahtumassa julkistettiin aloitteleville, innovatiivisille tuoteideoille suunnatun Kiihdyttämö Kouvolan voittaja. Kilpailun voitti iittiläissyntyinen Elina Laaksonen. Hänen tuoteideansa; kasvispohjainen juoma perustuu härkäpavun käyttöön ja jatkojalostukseen. Kymenlaakson kauppakamari oli kisan yhteistyökumppani ja palkitsi voittajan hallitustyöskentelyyn valmentavalla HHJ-kurssilla.
Kilpailun voittaneen Elina Laaksosen tuoteidea on kasvispohjainen juoma, jonka valmistus perustuu härkäpavun käyttöön ja jatkojalostukseen. Elinan mies pitää Kouvolan Oravalassa luomutilaa, jonka viljelykiertoon kuuluu muun muassa härkäpapu. Kilpailun voittaja itse valmistuu pian elintarviketieteiden maisteriksi.
Kiihdyttämö Kouvolan pääpalkinnon, 15 000 euron pääomaehtoisen rahoituksen luovuttivat voittajalle Kouvolan Kauppakerho ja Kouvolan Liikemiesyhdistys. Kymenlaakson kauppakamari onnitteli voittajaa HHJ-kurssilla.
********************
Euroopan ensimmäinen EGP-kumppanuussertifikaatti Westpak Oy Ab:lle

Suomalaiselle korkealaatuisten fleksopainettujen pakkausten valmistajalle Westpak Oy Ab:lle on luovutettu Euroopan ensimmäinen EGP-kumppanuussertifikaatti. Sertifikaatti myönnettiin tunnustuksena uuden ajan tuotantoprosessin onnistuneesta implementoinnista. Tunnuksen myönsi EGP-teknologian edelläkävijä Marvaco Oy.
Westpak otti laajennetun väriavaruuden EGP:n, Expanded Gamut Printing, onnistuneesti käyttöön ensimmäisenä pohjoismaisena painona vuonna 2015. Tämän jälkeen yhtiö on tarjonnut asiakkailleen pakkausten ulkoasun tuotantoon tarkoitettuja WestTone -värinhallintapalveluita, jotka on kehitetty yhteistyössä Marvacon kanssa. Yhteistyössä Marvacon kanssa syntyi myös brändien ja pakkaussuunnittelijoiden tarpeeseen räätälöity laajennetun väriavaruuden värikartta muovimateriaalille, Westpak Multicolor Target Book.
Marvacon ja amerikkalaisen CSW:n yhteistyössä toteuttama laajennetun väriavaruuden käyttöönotto pakkauspainatuksissa on edennyt painojen kumppanuussertifiointeihin. Painojen EGP-tekniikan käyttöönotto sekä suorituskyky testataan ja arvioidaan prosessivärein toteutettujen tuotantotöiden perusteella eri brändinomistajien pakkauksista. Vakuuttava painatusprosessi vahvistaa brändinomistajien luottamusta painotalon laatuun ja ylivertaiseen pakkaustoteutukseen.
************************
Pakkausalan startup-yritys Jospak voitti Kasvuyrityskilpailun 2017

Forssalainen pakkausalan yritys Jospak Oy valittiin Helsingissä 26.10.2017 järjestetyssä Privanetin Listamaattomia mahdollisuuksia 2017 -kasvuyrityskilpailussa sekä yleisön että tuomariston suosikiksi. Neljättä kertaa järjestettävän kilpailun voittajayrityksenä Jospak Oy saa 50 000 euron suuruisen sijoituksen. Privanetin Listaamattomia mahdollisuuksia 2017 -kasvuyrityskilpailun tuomaristo valitsi Jospak Oy:n yksimielisesti voittajaksi Helsingissä torstaina 26.10.2017 järjestetyssä kilpailussa. Tuomariston mukaan Jospak Oy:n tuote ja sen teknologia ovat vakuuttavia, ja tuotteella on realistinen liiketaloudellinen mahdollisuus.
Jospak Oy on perustettu vuonna 2014, ja yrityksen tarkoituksena on kehittää ja kaupallistaa uusi pakkausratkaisu elintarviketeollisuudelle. Yhtiön innovaatio on kuitupohjainen vuoka, joka soveltuu tällä hetkellä muoviin pakatuille elintarvikkeille, kuten eineksille, kasviksille, lihalle ja kalalle.
Jospak Oy:n ainutlaatuisen pakkauksen muodostavat kuitupohjainen vuoka sekä erillinen muovikalvo, joten se soveltuu suojakaasupakkaamiseen. Käytön jälkeen kuluttaja voi irrottaa Jospak® vuuan kalvovuorauksen ja kierrättää materiaalit omina jakeinaan kartonki ja muovikeräykseen. Vuuan kuitumateriaali toimii myös painopinta-alana, joten se vähentää elintarviketuotteiden ylipakkaustarvetta.
Yritys on pilottivaiheessa ja kehittää tuotteen teknisiä ominaisuuksia siten, että se soveltuu muovivuokien johtamaan markkinaan. Jospak Oy on sijoittanut 1,5 miljoonaa euroa tuotekehitykseen ja pilottituotantotiloihin Forssassa.
********************************
Merja Pitkänen Ammattikeittiöosaaja 2017

Idearikas ja iloa hersyvä keittiöpäällikkö Merja Pitkänen Oulusta on vuoden 2017 Ammattikeittiöosaaja. Pitkänen on ruokaihminen koko sydämestään. Työssään Oulun kaupungin Nuorten Pajakeskuksessa hän kannustaa ja ohjaa uransa alkutaipaleella olevia nuoria työllistymään ruokapalveluammatteihin.
Ravitsemisalan esimiehenä Pitkänen on toiminut niin Oulun kaupungin palveluksessa kuin henkilöstöravintoloissa yksityissektorilla. Nuorten pajakeskukseen hän on suunnitellut opetusravintola Makoisan, jossa ravitsemisalalle koulutetut nuoret saavat mahdollisuuden kartuttaa kädentaitojaan työelämää varten. Makoisalle on tärkeää näyttää esimerkkiä laadukkaan, itse valmistetun, lähi- ja luomuruokapainotteisen ruuan valmistajana. Ravintola palkittiin hiljattain Luomu SM-kilpailun voittajana sarjassa julkisen sektorin pieni toimija.
Pitkänen on aktiivisesti laajentanut osaamistaan ja ravitsemisalan verkostojaan paitsi työelämässä myös vapaa-aikana. Hän osallistuu mielellään ruokakursseille ja alan yhdistystoimintaan. Pohjois-Pohjanmaan Amkon puheenjohtajana hän on toiminut voimiaan ja ideoitaan säästelemättä jo usean vuoden ajan. Monipuolinen ravitsemisalan ammattilainen Merja Pitkänen on saanut Chaines des Rotisseurs -käädyt osoituksena gastronomisesta harrastuneisuudestaan.
*******************
Pien on Suomen suurin

Kohtuullisen Hutikan Pyhä Veljeskunta K.H.P.V. ry on myöntänyt Kohtuullisen Mainio Olutkauppa 2017 -tunnustuksen Pien-olutkaupalle. Se sijaitsee Helsingin ydinkeskustassa Ateneuminkujalla.
Pien keskittyy lähes kaikkien kotimaisten kauppavahvuisten pienpanimotuotteiden myyntiin. Useita niistä ei voi ostaa mistään muualta pääkaupunkiseudulta. Valikoimiin otetaan jatkuvasti myös parhaita ja mielenkiintoisimpia ulkomaisia pienpanimotuotteita.
Pienessä on noin 60 kotimaisen panimon oluita sekä kerrallaan noin 30 ulkomaisen panimon tuotteita. Lisäksi valikoimaan kuuluu useita herkullisia siidereitä. Erilaisia juomia on yhteensä yli 250.
Kauppa hoitaa itse logistiikan aloittelevien panimoiden kanssa, jotta uudet oluet saadaan mahdollisimman nopeasti ja tuoreina kuluttajien saataville. Pienellä on myös omaa maahantuontia. Tuonti tapahtuu toistaiseksi Ruotsista, mutta jatkossa myös Euroopan ulkopuolelta. Tämä takaa jatkuvasti vaihtuvan valikoiman ja runsaasti tuotteita, joita ei saa mistään muista kaupoista Suomessa.
************************************
Vuoden Luomutuotteet ylistävät suomalaista luomuviljaa

Luomuliitto valitsi Vuoden Luomutuotteeksi Valion jogurttinen tuorepuuro -tuoteperheen. Ammattikeittiösarjan voitti SunSpeltin Speltti risottojyvä. Kunniamaininnat sai Leivon leipomon Mamman kauranappi sekä Jymy minttusuklaa vegaaninen jäätelö. Voittajat julkistettiin 5.10.2017 Luomuelintarvikepäivässä Helsingissä. Valitsijaraadissa oli mukana Luomuliiton toiminnanjohtaja Elisa Niemi, Pro Luomu ry:n puheenjohtaja Ilkka Alarotu, Luomuliiton elintarvikeasiantuntija Jaana Elo ja Laurea ammattikorkeakoulun Ravintola BarLaurean ravintolapäällikkö Teemu Sirainen.

Tuorepuurot uutuus koko elintarvikesektorilla. Välipalatuotteita halutaan lisää, ja Valion jogurttiset tuorepuurot ovat mukavan ruokaisia annoksia. Makuina on omena-kaneli-kaura, vadelma-kaura sekä hedelmä-vilja. Omenaa ja vadelmaa ei ole vielä saatavina tässä mittakaavassa kotimaisina luomutuotteina, mutta Valio on sitoutunut ostamaan kotimaisia vaihtoehtoja aina kun mahdollista.
Ammattikeittiöissä halutaan riisiä ekologisempia lisäkevaihtoehtoja ja kotimaiset, eettiset tuotteet kiinnostavat. SunSpeltin Speltti risottojyvä vastaa juuri tähän kysyntään. Tuotetta saa 5 kg ja 20 kg pakkauksissa ammattikeittiöille ja kuluttajatuotteena tyylikkäässä 500 g paketissa.
Luomuleipätuotteita on odotettu markkinoille lisää. Mamman kauranapit hurmasivat raadin ihanalla maullaan ja erinomaisella koostumuksellaan, jossa on hieman rapeutta reunoissa. Kauranapissa ei ole muuta viljaa kuin kaura. Pakkauksessa on hienosti tuotu esiin tuotteen tarina.
Jymy on ulkomaita myöten palkittu luomujäätelöyritys, joka on tuonut markkinoille nyt myös vegaanisia vaihtoehtoja. Minttusuklaan maku on suorastaan huumaavan ihana ja sitä ostavat myös vain maitopohjaisiin jäätelöihin tottuneet. Se oli markkinoilletulon jälkeen heti kesäkuussa Suomisen maito Oy:n Jymy-mauista suosituin.
********************
Lea Rankinen ja Mika Anttonen Top 20 Vastuullisimmat johtajat -listalla

Pohjois-Euroopan Top 20 Vastuullisinta Johtajaa -listauksessa oli ehdokkaita Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta, Islannista, Venäjältä, Virosta, Latviasta ja Liettuasta.
Listauksen ykkösenä on venäläis-tanskalainen Selina Juul. Hän aloitti ruokahävikin vähentämiseen tähtäävän Stop Wasting Food -liikkeen vuonna 2008. Suomalaisista johtajista listan sijalla viisi on tekstiiliyhtiö Finlaysonin toimitusjohtaja Jukka Kurttila. Seitsemäntenä on St1:n perustaja Mika Anttonen ja sijalla 13 S-ryhmän vastuullisuusjohtajan Lea Rankisen.
Jokaisessa maassa oli omat ehdokkaansa nimeävä tuomaristo. Ehdokkaiden valinnan jälkeen tuomaristot kokosivat yhteen kaikkien maiden ehdokkaat ja lopullisen listauksen.
Arvioinnissa keskeisiä tekijöitä olivat ehdokkaiden pyrkimys sosiaaliseen ja ympäristölliseen vastuuseen, työn laajuus, työn tulos sekä vaikutus kuluttajien käyttäytymiseen. Muita kriteereitä olivat ehdokkaiden ideoiden tulevaisuuden potentiaali ja taloudellinen kannattavuus. Tuomaristo hyödynsi YK:n kestävän kehityksen tavoitteita arvioidessaan ehdokkaiden työn tuloksia. Listaus keskittyi tänä vuonna vastuullisuuteen.
**************************
Suomelle kolme kultaa ja yksi hopea WorldSkills -kilpailussa

Nuorten ammattitaidon nelipäiväinen MM-kilpailu WorldSkills sujui suomalaisittain hyvin: kolmen kultamitalin ja yhden hopeamitalin lisäksi suomalaiset saivat yhdeksässä lajissa tunnustuksen keskiarvoa paremmasta suorituksesta.
Kultaa saivat omissa lajeissaan Matias Korri lentokonehuollossa, Emeliina Papinniemi kondiittorilajissa ja Sofia Sundqvist lähihoitajalajissa. Hopeaa saavutti Taiju Koivula hiusmuotoilussa. Papinniemi sai parhaat pisteet kaikista suomalaiskilpailijoista ja hänet palkittiin Best of Nation -tittelillä.
Medallion for Excellence -tunnustuksen saivat Esa Varemo (11. sija elektroniikassa), Werner Sillanpää (4. sija sähköasennuksessa), Mari Lappalainen (6. sija maalaus ja tapetointi -lajissa), Iida Haveri (13. sija kauneudenhoidossa), Johan Kurkela (16. sija kokkilajissa), Henna Kangas (6. sija ravintolapalvelussa), Miikka Kääntä ja Jani Kinnunen (12. sija viherrakentamisessa), Salla Käyhkö (7. sija visuaalisessa myyntityössä) sekä Nestori Räisänen (15. sija putkiasennuksessa). Medallion for excellence -tunnustuksen saa oman kilpailulajinsa keskiarvoa paremmasta pistemäärästä. Suomen joukkueesta siis lähes puolet ylsi oman lajinsa parhaimmistoon.
Ammattitaidon MM-kilpailu WorldSkills järjestettiin Abu Dhabissa 14.–19.10.2017. Siihen osallistui 1255 nuorta ammattilaista 58 maasta. Kilpailu järjestetään joka toinen vuosi jossain päin maailmaa. Suomen joukkueeseen kuului 27 nuorta, jotka osallistuivat yhteensä 24 lajiin.
*********************
CHEPin virtuaalinen myymälätyökalu sai oppimis- ja kehittämispalkinnon

Toimitusketjuratkaisuja tarjoava logistiikkayhtiö CHEP on voittanut IGD John Sainsbury oppimis ja kehittämispalkinnon tuotekategorioiden hallinnan ja virtuaalitodellisuuden (VR) yhdistämisestä. IGD on Euroopassa arvostettu elintarvike- ja päivittäistavara-alojen oppimiseen ja koulutukseen erikoistunut hyväntekeväisyysjärjestö. IGD:n palkitsema ratkaisu havainnollistaa, miten uudelleenkäytettävät kuljetusalustat, kuten varttilavat voivat tehostaa tuotteiden menekkiä myymälöissä. CHEPin virtuaalisovellus havainnollistaa jälleenmyynnin ja ostoprosessien periaatteita virtuaalisessa kauppaympäristössä, ja kehittää siten kaupan työntekijöiden ja asiakkaiden hahmotuskykyä.
Työkalun avulla CHEPin työntekijät ja asiakkaat voivat oppia tuotekategorioiden hallintaa virtuaalitodellisuudessa. CHEP-alustoja voidaan käyttää myymälöissä myynninedistämisratkaisuina, ja virtuaalityökalu on käytännöllinen tapa hahmottaa tähän liittyviä hyötyjä.
CHEPin tiimi loi ensimmäisen virtuaalimyymälän Espanjassa suurelle vähittäismyyntiketjulle yhdessä VR-kumppaninsa New Horizonsin kanssa. He loivat asiakkaalle virtuaalisen hypermarketin, joka tarjosi asiakkaalle suosituksia siitä, miten eri tuotekategoriat kannattaa sijoittaa myymälään. Nyt virtuaalinen kauppasovellus on käytössä Yhdistyneessä kuningaskunnassa, Ranskassa, Portugalissa, Benelux-maissa, Saksassa, Puolassa ja Italiassa sekä Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Suomessa palvelu saadaan laajempaan käyttöön talven aikana.
********************
Luomu SM kilpailussa luomun osuus jopa 96 %

Ravintola- ja ruokapalvelualan toimijat kilpailivat Luomu SM -tittelistä neljättä kertaa. Kuudessa sarjassa käydyssä kilpailussa löytyi uusia voittajia. Kilpailu sarjojen kärkipaikoista oli tiukkaa ja pienempien toimijoiden sarjoissa voitto ratkesi pienillä marginaaleilla.
Yksityisen sektorin pieni toimija -sarjassa voiton nappasi tänä vuonna järvenpääläinen Härmän Rati, jonka luomun käyttöaste on omaa luokkaansa, 96 %. Toiseksi tässä sarjassa sijoittui Valtimossa toimiva Puukarin Pysäkki, joka on myös Suomen rajojen ulkopuolella tunnettu ja useita kestävän matkailun palkintoja voittanut Sustainable Tourism -toimija sekä itäsuomalaisen ruokakulttuurin puolestapuhuja.
Julkisen sektorin pieni toimija -sarjassa kilpailu voitosta oli kaikkein tiukin. Kolmella toimijalla oli sama 15 % luomun käyttöaste, mutta voitto ratkesi Oulun Nuorten Pajakeskuksen lounasravintola Makoisalle, joka pystyi nostamaan luomun käyttöprosenttia edellisestä vertailusta eniten.
Suuri julkinen toimija sarjan voitti Palvelukeskus Helsinki ja Helsingin kaupungin päiväkodit (luomun osuus 8,25 %, suuri yksityinen toimija -sarjan UniCafe (luomun osuus 6 %), keskisuuri julkinen toimija -sarjan BarLaurea/Laurea amk (luomun osuus 45 %) ja keskisuuri yksityinen toimija -sarjan Oppilasravintola Timjami/Tampereen steinerkoulu (luomun osuus 83 %).
*****************************Tunnustuksia huhtikuu 2017

tiistai 25. huhtikuu 2017

Food Scanner -kilpailun päävoitto Suomeen

Spectral Engines Oy on saanut päävoiton EU:n Food Scanner -kilpailussa. Tämän Horizon Prize -kilpailun voitto toi mainetta ja lähes miljoonan euron rahapalkinnon. Spectral Enginesin teknologia perustuu VTT:llä kehitettyyn optiseen sensoriteknologiaan, ja VTT Ventures on yksi yrityksen rahoittajista.
Ruoka-aineallergiat, ylipaino, diabetes sekä sydän- ja verisuonitaudit ovat kasvava ongelma maailmanlaajuisetsi, samoin ruokaväärennökset. Spectral Engines kehitti maailman pienimmän spektrin tunnistavan ratkaisun. Yrityksen Food Scanner -konseptissa yhdistyvät infrapunaspektrin tunnistusmoduuli, kehittyneet algoritmit, pilvipalvelu sekä materiaalikirjasto, joiden avulla rasvoja, proteiineja, sokeria ja kokonaisenergiaa voidaan mitata tarkasti.

*******************
Heidi Lindgren pääkaupunkiseudun Nuori Yrittäjä

Pääkaupunkiseudun Yrittäjien hallitus on valinnut Nuori Yrittäjä -kilpailun voittajaksi Teo-Pal Oy:n toimitusjohtaja Heidi Lindgrenin. Osakilpailun palkinto luovutettiin hänelle 29.3.2017 järjestetyssä yrittäjäillassa. Voittaja etenee seuraavaksi koko valtakunnan laajuiseen kilpailuun.
Vuonna 1978 perustettu laboratoriolaitteiden ja vaakojen tukkukauppaa harjoittava Teo-Pal Oy on muutama vuosi sitten käynyt läpi sukupolvenvaihdoksen. Vetovastuu siirtyi vuonna 2012 yrityksen toisen sukupolven edustajalta Lasse Lindgreniltä Heidi Lindgrenille.
Uransa kohokohdiksi Heidi Lindgren mainitsee jalkautumisen asiakkaiden pariin ja parhaiden ratkaisujen löytämisen heidän tarpeisiinsa. Hänen mielestään vastaus nykymarkkinoiden kovaan kilpailuun löytyy asiakaslähtöisyydestä.

*******************************
Hanna Partanen Itä-Suomen yliopiston Vuoden alumni

Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen on Itä-Suomen yliopiston Vuoden alumni. Tunnustus myönnettiin Partaselle yliopiston vuosipäiväjuhlassa 30.3. Ravitsemustiede kuuluu yliopiston keskeisiin oppialoihin, ja Partanen on toiminnallaan edistänyt alan näkyvyyttä ja tunnettuutta.
Partanen valmistui terveystieteiden maisteriksi silloisen Kuopion yliopiston kliinisen ravitsemustieteen laitokselta vuonna 2004. Hän on sen jälkeen toiminut ravitsemusterapeuttina, kouluttajana ja yrittäjänä.

**************************
Women’s Board Award Nina Kopolalle

Women’s Board Award on myönnetty Suominen Oyj:n toimitusjohtajalle Nina Kopolalle. Kopola on myös Metson hallituksen ja Ilmarisen hallintoneuvoston jäsen ja toiminut aiemmin mm. Konecranesin hallituksessa.
Women’s Board Award on tunnustus naispuoliselle yritysjohtajalle ja hallitusammattilaiselle, jolla on potentiaalia toimia suuremman yrityksen hallituksen puheenjohtajana. Palkinto voidaan myöntää naiselle, jolla on merkittävä kokemus joko toimitusjohtajana tai hallituksen jäsenenä yrityksessä, jonka liikevaihto ylittää 100 miljoonaa euroa.

********************************
Tamperelainen Konttori Vuoden olutravintola

Helsinki Beer Festivalin raati on valinnut Vuoden olutravintolaksi tamperelaisen Konttorin. Konttorin suurin valtti on kaupungin laajin ja tiuhaan vaihtuva olutvalikoima, ja henkilökunta on ystävällistä ja osaavaa.

*****************
Helsinkiläinen Grön Vuoden ravintola

Suomen Gastronomien Seura on myöntänyt Vuoden ravintola 2017 -tunnustuksen helsinkiläiselle ravintola Grönille. Ravintola on vakiinnuttanut villit raaka-aineet osaksi päivittäistä menua. Keittiö loihtii perinteisiä makuja uudella tavalla, mutta lapsuuden tuoksumuistoja kutkutellen.

***********************
Strutsitila Elimäen vuoden 2017 maaseutuvaikuttaja

Laurilan strutsitila on palkittu Elimäen vuoden 2017 maaseutuvaikuttajana. Outi ja Jarmo Johanssonin tila palkittiin, koska se on tehnyt Elimäkeä ja Kouvolaa tunnetuksi myös oman kotiseudun ulkopuolella ja yrittäjäpariskunta on osoittanut, että pienikin tila pärjää aktiivisella ja ennakkoluulottomalla toiminnalla. Johanssonit ovat pitäneet tilaa vuodesta 2007 lähtien.

**************************
Jaakko Kolmosen Ruokakulttuuripalkinnot

Alfred Kordelinin säätiön Jaakko Kolmosen rahaston ruokakulttuuripalkinnon, yhteensä 12 000 euroa, ovat saaneet keittiömestari Aira Viitaniemi, toimittaja Olli Ihamäki, ruoka-asiantuntija Asta Asunmaa ja ruokatoimittaja Christina Aaltio. Palkitut ovat pitkänlinjan ammattilaisia, jotka ovat voimistaneet suomalaista ruokakulttuuria.

*********************
Suomen tarjoilijoille kultaa pohjoismaisista oppilaskilpailuista

Suomen nuori tarjoilijakaksikko Jaana Juutilainen ja Janna Miettinen Savon ammatti- ja aikuisopistosta toivat Suomelle kultaa nuorten tarjoilijoiden ja kokkien pohjoismaisista mestaruuskilpailuista.
Kaksipäiväisen kisan aikana tarjoilijakilpailijat osoittivat osaamisensa eri kattaus- ja tarjoilutehtävissä, tunnistivat viinejä ja yhdistivät niitä menuihin, valmistivat kansainvälisiä juomasekoituksia sekä näyttivät taitonsa transeeraus- ja liekitysosioissa. Kilpailu huipentui kokkikilpailijoiden suunnittelemaan ja valmistamaan ateriaan, jolle tarjoilijat valitsivat sopivat viinit ja jonka he tarjoilivat asiakkaille.

*****************************
Rönnvikin Viinitilan puolimakea seurusteluviini Rönnvik Suomen tilaviini 2017

Hämeen ammatti-instituutissa Lepaalla järjestettiin 11.4.2017 kahdeskymmenestoinen Suomen tilaviini -kilpailu. Kilpailuun osallistui 10 tilaviiniyrittäjää yhteensä 48 tuotteella. Kilpailu järjestettiin yhteistyössä Suomen viiniyrittäjät ry:n kanssa.
Kilpailun viinit olivat tällä kertaa hyvin korkeatasoisia. Pronssimitalin tasoiseksi arvioitiin peräti 25 viiniä. Hopeamitalipisteisiin ylsi 19 viiniä. Rönnvikin viinitilan Vertti-viherherukasta valmistettu puolimakea Rönnvik-seurusteluviini sai ainoana viininä yli 18 pistettä ja valittiin Suomen tilaviiiniksi 2017.

*******************
Ruokavisan voitto Veikkolan koululle

Ruokavisan valtakunnallisen loppukilpailun voitti Veikkolan koulu Kirkkonummelta, Uudeltamaalta. Ruokavisan loppukilpailussa oppilaat työskentelivät Ruokatiedon näytöskeittiössä satojen silmäparien ja median edessä Lähiruoka & Luomu -messuilla.
Loppukilpailussa Veikkolan koulua edustivat 8-luokkalaiset Johannes Juurakko, Matias Kinnunen, Lili Jokinen ja Sanni Heinonen.

***********************
Vuoden lähiruokateko -palkinto Mikkeliin

Mikkeliläinen lähiruokayritys Otava Food Factory on voittanut Vuoden lähiruokateko -palkinnon. Nuorella yrityksellä on monipuolinen valikoima toimintoja: lähiruokaravintola Bistro Vilee, ruokatehdas, catering-toimintaa ja omia myymälöitä. 2 000 euron arvoinen palkinto luovutettiin yritykselle Lähiruoka & Luomu -messuilla Messukeskuksessa Helsingissä.

*************************
Suomisen sokkorekrytoinnille INDEX17-palkinto

Kansainvälinen kuitukankaiden toimialajärjestö EDANA on myöntänyt Suomiselle INDEX17-palkinnon vastuullisten toimintatapojen kategoriassa työnhakijoiden tasavertaisuutta edistävästä sokkorekrytointikäytännöstä.
Suominen soveltaa sokkorekrytoinnin periaatetta kaikissa uusissa rekrytoinneissaan – myös lukien ylimmän johdon palkkaamisessa – henkilöstön monimuotoisuuden lisäämiseksi sekä hakijoiden tasavertaisen kohtelun takaamiseksi. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että palkkaavan esimiehen arvioitavaksi tulevista hakemuksista ja ansioluetteloista poistetaan tietoja, mm. hakijan koko nimi, sukupuoli, etninen tausta ja ikä. Tällä tavoin keskitetään huomio tehtävän kannalta olennaisiin asioihin ja minimoidaan tiedostamattomien ennakkoasenteiden vaikutus rekrytointipäätöksiin.
Suominen kokeili sokkorekrytointia onnistunein tuloksin vuonna 2015, ja siitä lähtien sokkorekrytointi on ollut Suomisen lähtökohtainen tapa rekrytoida.

************************
Suomalainen Gin voitti pronssia International Spirits Challenge 2017 -kilpailussa

Ägräs Distillery on voittanut Ägräs Ginillä pronssia International Spirits Challenge -kilpailussa gin kategoriassa, luokassa: high premium gin. A?gra?s Gin on viljapohjainen tislattu gini. Sen pa?a?mausteina ovat Suomessa viljelty katajanmarja, va?ino?nputki ja puna-apila.

********************
K-Supermarket Lempola Lohjalta Suomen paras K-Supermarket

Vuoden 2016 parhaaksi K-Supermarketiksi on valittu Lohjalla toimiva K-Supermarket Lempola. Palkinnon perusteina olivat onnistuminen asiakastyytyväisyydessä, myynnin kehityksessä, sekä henkilökunnan vahva osallistaminen kaupan kehitystyöhön.

************************
K-Supermarket Reimari Paraisilla valittiin Vuoden Leipäkaupaksi

Vuoden 2017 Leipäkauppa on K-Supermarket Reimari Paraisilla. Kauppa sai vastaavan tunnustuksen ensimmäisen kerran vuonna 2009.
? Vahvuutemme leivässä on erityisesti runsas paikallistuottajien määrä. Myymme myös runsaasti irtoleipää. Siksi osastollamme myös tuoksuu aina tuore leipä, mikä luo fiilistä, kauppias Kim Mattsson kertoo.
K-Supermarket Reimarin leipäosaston vastaavana toimii Tuula Heino. Hän on vastannut osastostaan jo 15 vuoden ajan. Hän korostaa osastollaan runsasta leipävalikoimaa erikoistuotteineen, tuotteiden tuoreutta sekä paikallisten toimittajien määrää.

******************
CHEP Europelle toistamiseen Ecovadis Gold -tunnustus

Toimitusketjuratkaisuja tarjoava CHEP Europe on sijoittunut parhaimman yhden prosentin joukkoon EcoVadiksen arviossa, jossa yrityksiä arvioitiin kestävän kehityksen perusteella. Sijoituksen ansiosta CHEP Europelle myönnettiin EcoVadiksen Gold Recognition Level -tunnustus jo toisena peräkkäisenä vuotena.
EcoVadis Gold -tunnustus on korkein palkinto, joka myönnetään ympäristötietoiselle kehitykselle ja saavutuksille ympäristön, henkilöstökäytänteiden, reilun liiketoiminnan ja toimitusketjujen osa-alueilla. CHEP Europe sijoittui erityisen hyvin henkilöstökäytänteiden ja reilun liiketoiminnan käytänteiden osa-alueilla.

***************************
Vuoden Kokki ja Vuoden tarjoilijat 2017

Mattias Åhman ravintola Bhogasta on Vuoden Kokki 2017 ja Ronny Malmberg (ravintola Farang). Vuoden Tarjoilija 2017. Finaali käytiin Peurungan Rafla 2017 -messujen yhteydessä.
Kovatasoisessa kokkikilpailussa toiseksi sijoittui Teemu Boman (ravintola Finnjävel) ja kolmanneksi Ville Korhonen (ravintola Savoy). Vuoden Tarjoilija -finaalitaistossa toiseksi sijoittui Noora Sipilä (ravintola Muru) ja kolmanneksi Heidi Martikainen (ravintola Solna).

***************************
Kauppakeskusteko 2017

Kampin kauppakeskuksen ylimmissä kerroksissa sijaitseva Kortteli toteutti erinomaisesti kehittäjien vision uudesta ravintola- ja palvelutarjonnan standardista, arvioi Kauppakeskusteko 2017 -kilpailun raati ja valitsi uuden konseptin vuoden 2017 kauppakeskusteoksi. Tuomaristo kiitti Korttelia erityisesti sen avaamisen hyvästä ajoituksesta.

*********************
Kotipizza palkittiin vuoden 2017 franchising-ketjuna

Kotipizza on saanut Suomen Franchising-Yhdistyksen Vuoden 2017 Franchisingketju -palkinnon, joka julkistettiin Franny Awards -juhlassa. Kotipizza palkitsi itse multiyrittäjä Ibrahim Khalilin ketjun vuoden yrittäjänä vastuullisesta ja kunnianhimoisesta yrittäjyydestä.
Suomen Franchising-Yhdistys järjestää vuosittain Franny Awards -gaalan, jossa palkitaan vuoden ansioituneimpia franchising-ketjuja ja -yrittäjiä. Palkinto myönnettiin ketjulle, joka on harjoittanut tuloksellista ja myönteisen vastaanoton saanutta toimintaa Suomen Franchising-Yhdistyksen eettisten sääntöjen mukaan.
Kotipizzan vuoden yrittäjänä palkittu Ibrahim Khalil on kotoisin Bangladeshista. Hän aloitti Kotipizza-yrittäjänä heinäkuussa 2014 Espoon Kotipizza Bauhaussissa ja laajensi liiketoimintaansa seuraavana vuonna Herttoniemeen. Vuonna 2016 hän otti haltuunsa Myyrmannin ja Arabian ravintolat.
Khalil arvostaa vastuullisuutta ja hyvän jakamista eteenpäin. Suomeen lokakuussa 2008 muuttanut yrittäjä on perustanut kotikyläänsä orvoksi jääneille lapsille peruskoulun ja aikoo rakentaa kylään maitotilan.

***********************
Vuoden suodatinkahvi, espresso sekä Suomen paras paahtimo ja kahvila

Helsinki Coffee Festival -tapahtumassa valittiin vuoden suodatinkahvi ja espresso sekä yleisöäänestyksellä Suomen paras paahtimo sekä kahvila. Festivaaleilla miteltiin myös suodatinkahvin valmistuksen suomenmestaruudesta sekä Vuoden Barista -tittelistä.
Tuomaristo valitsi vuoden suodatinkahvin yleisön edessä 15 eri suomalaisen paahtimon kahvista. Voittajiksi julistettiin suodatinkahveista helsinkiläisen pienpaahtimo Rost & Co.:n guatemalalainen Finca Montejo ja espressoista tukholmalaisen kahvipaahtimo Johan &
Helsinki Coffee Festivaleilla ja tapahtuman nettisivuilla toteutetussa kyselyssä yleisö pääsi äänestämään Suomen parasta paahtimoa ja kahvilaa. Parhaimman paahtimon tittelin vei lappeenrantalainen pienpaahtimo Lehmus Roastery ja parhaimman kahvilan helsinkiläinen kahvila/pienpaahtimo Kaffa Roastery.
Tapahtumassa miteltiin SCAE Suomen (Speciality Coffee Association of Europe – Finnish Chapter) järjestämät viralliset kahvialan SM-kilpailufinaalit. Brewers Cupin Suomen mestaruuden vei Aleksi Kuusijärvi, ja Vuoden Barista -kilpailun voitti hallitseva suomenmestari Jarno Peräkylä.

*****************
Rinkeli Grand Prix voitto Turkuun

Vuoden 2017 Rinkeli Grand Prix -kilpailun on voittanut Turun ammatti-instituutin joukkue Iida-Kaisa Juntunen ja Oskari Takkinen. Hopeaa sai Tampereen seudun ammattiopisto Tredu joukkueella Satu Vierelä ja Saara Lehtimäki. Prossia sai koulutuskeskus Salpauksen joukkue, jossa kilpailivat Suvi Nieminen ja Nella Kumpulainen.

**********************
Fazerin lakupakkaus palkittiin

Fazerin lakritsikonsepti on saanut Fennia Prize Winner -palkinnon esimerkillisestä muotoilun hyödyntämisestä. Fazer Lakritsi -tuoteperhe uudistui syksyllä 2015 ja sai uudet, tyylikkäät pakkaukset. Graafiset, mustavalkoiset pakkaukset erottuvat käytettävyydeltään ja kuosiltaan.

*************************
Uusi puu 2017 -kilpailun palkintoja

Kotkamillsin kehittämä kertakäyttökuppien valmistukseen tarkoitettu kartonki on palkittu Uusi puu 2017 -kilpailun Kaupungistuminen-kategorian voittajana. Kartongissa on vettä hylkivä suojakerros, joka hajoaa kierrätysprosessissa. Kartonki hajoaa myös biologisesti kompostissa tai luonnossa.
Arjen sankarit kunniamaininnoilla palkittiin kolme keksintöä. Täysin kompostoituva ja biohajoava Saga-paistovuoka on leivinpaperilla vuorattu pahvinen kertakäyttövuoka kaikkeen leivontaan. Kunniamaininnan saanut kuitupohjainen Tuoreboxikonsepti kestää kosteutta ja soveltuu monenlaisilla pakattaville tuotteille, kuten kalalle, lihalle, marjoille ja pakasteille. Lisäksi kunniamaininnan sai tuorekalojen kuljettamiseen tarkoitettu, kuitupohjainen EcoFishBox, joka on palkittu aikaisemmin Scanstar- ja Worldstar-palkinnoilla.

************
Kiertotalousinnovaatio -palkinto Smart Chemistry Parkille

Suomalaisten Kemistien Seura on palkinnut raisiolaisen Smart Chemistry Parkin uudella Kiertotalousinnovaatio-palkinnolla. Yritys on bio- ja kiertotalousalusta ja klusteri kemian ja teknologian alalla toimiville start up- ja pk-yrityksille. Alan yritysten ja toiminnasta vastaavan Turku Science Park Oy:n yhteistyössä valmistelema konsepti aloitti toimintansa Raisio Oyj:n tehdasalueella vuonna 2015. Se tarjoaa laboratorio-, pilotointi- ja toimistotiloja sekä laajan verkoston julkisen sektorin, yliopistojen ja teollisuuden välillä.

***************************
Metsä Boardin pakkauksille tunnustuksia

Metsä Boardin pakkaukset ovat saaneet tunnustusta iF Design Award -kilpailussa. T2 Tea Mini Fruit -pakkaus voitti Beverages-kategorian ja korotettu hanapakkaus Indepentent Packaging -kategorian. Arvostetun kilpailun kansainvälinen tuomaristo arvioi yli 5 500 kilpailuun osallistunutta työtä 59 maasta.Tunnustuksia marras-joulukuu 2016

keskiviikko 14. joulukuu 2016

Anu Hopialle Tiedekirjapalkinto

Suomen tietokirjailijat ry:n Tietokirjapalkinnon on saanut muun muassa elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Anu Hopia. 8 000 euron palkinto myönnetään laajasta ja ansiokkaasta tietoteostuotannosta. Hopia on tutkimustyönsä ohessa kirjoittanut ja luennoinut ruuanlaiton kemiasta 1990-luvun puolivälistä lähtien. Hän on julkaissut sekä tieteellistä että yleistajuista tuotantoa.
***********************************
Topi Salmi -palkinto Marja-Liisa Hänniselle

Bakteriologian tutkija ja opettaja, eläinlääketieteen tohtori, Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan ympäristöhygienian professori, emerita Marja-Liisa Hänninen on saanut Eläinlääkäriliiton Topi Salmi -tiedepalkinnon. Hännisen tieteellinen tutkimustyö on keskittynyt zoonoottisten bakteereiden epidemiologiaan, genetiikkaan ja diagnostiikkaan. Hän on myös käsitellyt laajasti mikrobien lääkeaineresistenssiä, mikä on maailmanlaajuisesti merkittävä ongelma.
***********************
Mattila ja Hellström Web of Science Highly Cited Researcher -listalle

Johtava tutkija Pirjo Mattila ja tutkija Jarkko Hellström LIIMAn Elintarvikeketjun tuoteratkaisut tiimin marja- ja polyfenolitutkimusryhmästä ovat mukana marraskuussa 2016 julkaistulla Web of Science Highly Cited Researcher -listalla. Koko listalla on vain 16 suomalaista, ja Mattila ja Hellström ovat listalla ainoat suomalaiset Agricultural Scinences -tutkimusalueelta.
******************
Marianne Heikkilä on Selkeä puhuja

Kuuloliitto on valinnut vuoden 2016 Selkeäksi puhujaksi Marttaliiton toiminnanjohtaja Marianne Heikkilän. Hänen ääntämyksensä on selkeää, ja hän ottaa puheessaan yleisönsä huomioon. Kuuloliitto haluaa Selkeän puhujan valinnalla korostaa hyvän puheviestinnän tärkeyttä. Suomessa on noin 750 000 henkilöä, joilla on jonkinasteinen kuulonalenema.
**********************
Vuoden keliakiatutkija Kaisa Hervonen

Keliakialiitto on valinnut Vuoden keliakiatutkijaksi LT, ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Kaisa Hervosen. Hän väitteli tohtoriksi vuonna 2004 ihokeliakian liitännäissairauksista ja taudin esiintymisestä perheissä. Myöhemmin hän valmistui ihotautien ja allergologian erikoislääkäriksi ja on työskennellyt siitä lähtien Tampereen yliopistollisessa sairaalassa. Hervonen vastaa työssään erityisesti rakkulatautien, kuten ihokeliakian hoidosta.
**************************
Vuoden 2016 gluteeniton tuote Porokylän Leipomon riisipiirakka

Vuoden 2016 gluteenittomaksi tuotteeksi on valittu Porokylän Leipomon riisipiirakka, joka muistuttaa tavanomaista riisipiirakka ja maistuu kaikille. Maussa on rukiin tuntua kuoritaikinan monipuolisen jauhoseoksen ansiosta. Porokylän Leipomon gluteenittomat tuotteet leivotaan Lieksassa. 25 leipuria leipoo gluteenitonta seitsemänä päivänä viikossa.
********************************
Vuoden 2016 gluteeniton yritys Virtasalmen Viljatuote

Vuoden 2016 gluteenittomaksi yritykseksi on valittu Virtasalmen Viljatuote. Perheyritys on toiminut alalla jo 20 vuotta. Tuotevalikoimassa on 32 myllytuotetta, jotka eivät sisällä vehnätärkkelystä, säilöntä- tai lisäaineita. Viime aikoina yritys on panostanut etenkin valmiisiin jauhoseoksiin. Tuotevalikoimaa kehittäessään yritys huomioi myös tuotteiden terveellisyyden. Esimerkkejä siitä ovat muun muassa tattarilese, gluteeniton mustikkamysli ja nokkoslettujauhoseos.
*********************
Pekka Mäki-Reinikalle elämäntyötunnustus

Keskuskauppakamarin kultaisen elämäntyömerkin on saanut neljä Päijät-Hämeessä toimivaa elinkeinoelämän vaikuttajaa tunnustuksena ansiokkaasta työstä Suomen elinkeinoelämän hyväksi. Yksi heistä on toimitusjohtaja Pekka Mäki-Reinikka (Oy Karl Fazer Ab, Fazer Mylly Suomi). Keskuskauppakamarin myöntämä kultainen elämäntyömerkki on merkittävä kunnianosoitus pitkästä työurasta.

****************
Roimalle kansainvälistä tunnustusta

Mediatalo Red Herring on valinnut vuoden 2016 lupaavimmat teknologiayritykset maailmassa. Tänä vuonna voittajien joukkoon ylsi Suomesta Roima Intelligence. Top 100 Global -listalle valittuja yrityksiä tarkasteltiin useiden kriteerien perusteella, kuten teknologinen innovatiivisuus, kasvuvauhti, johdon ja henkilöstön kyvykkyys sekä kansainvälistymispotentiaali. Kilpailun ratkaisi ennalta valittujen kriteerien lisäksi paikan päällä tilaisuudessa pidetty yritysesittely.
*************************
Seppo Lohtaja palkittiin luomun edelläkävijänä

Luomutuotantoa kehitetään jatkuvasti yhä ekologisemmaksi ja eettisemmäksi tuotantotavaksi. Suomessa tuotantotapa alkoi saada merkittävämmin huomiota 1980-luvulla, ja silloin näkyvänä keulahahmona toimi varsinaissuomalainen Seppo Lohtaja. Luomuliitto palkitsi Lohtajan luomun eteen tehdystä työstä Luomupäivien gaalassa 16.11. Lounais-Suomen luomuyhdistys palkitsi samalla uraa uurtaneen puutarhatuottaja Terhi Linjoksen.
********************
Vuoden Luomuyritys 2016 on Suomisen Maito Oy

Luomuliitto on palkinnut Vuoden Luomuyrityksenä Jymy-jäätelöistä tunnetuksi tulleen Suomisen Maito Oy:n. Sen perustajat ja osakkaat ovat Olli ja Samuli Suominen sekä Erkki Mikola, Jyrki Sukula ja Horst Neumann. Jymy-jäätelö on saanut mm. Vuoden Luomutuote -kunniamaininnan 2015 ja palkittu Pohjoismaiden parhaana luomuelintarvikkeena Malmössä kansainvälisillä luomumessuilla 2015. Jäätelöiden luomumaito hankitaan Jaakko ja Pirkko Suomisen 120 lypsylehmän luomutilalta.
************************
Teemu Asikainen vuoden barista

Teemu Asikainen Hämeenlinnan Coffee House -kahvilasta valittiin 8.11.2016 vuoden parhaaksi baristaksi Master Barista -kilpailussa Helsingissä. Coffee House -ketjun vuosittain järjestämään kilpailuun osallistui seitsemän kahvila-alan ammattilaista eri puolilta Suomea.
********************
Vuoden keittiöteko -palkinto Sodankylän kunnan ruokapalveluille

Fredmanin perustama Vuoden Keittiöteko -palkinto 2016 on annettu Sodankylän kunnan ruokapalveluille. Sodankylässä on pitkäjännitteisesti kasvatettu lähiruuan osuutta kunnan ruokapalveluissa ja edistetty paikallisten ruuantuottajien pääsyä mukaan kunnan ruokahankintoihin. Raadin äänestyksessä toiseksi sijoittui hävikkiruokaravintola Loopille. Jaetulle kolmannelle sijalle sijoittuneet Keudan ammattiopiston Nurmijärven yksikön opiskelijaravintola Perttula ja Bistro Cumuluksen lastenlista saivat Vuoden Keittiöteko -kunniakirjat.
**********************
K-Ruoka Awards palkitsi Suomen parhaat

K-Ruoka Awards palkitsi 5.11. ruokamaailman parhaat uutuudet, kiinnostavimmat ihmiset ja puhuttavimmat ilmiöt seitsemässä kategoriassa. Voittajat selvisivät yleisöäänestyksessä, jossa annettiin lähes 232 000 ääntä.
Kilpailun voittajat ja palkintokategoriat: Vuoden uutustuote Fazer juuresleivät, Vuoden lähituottaja Pesolan pihviliha, Vuoden ruokailmiö Nyhtökaura, Vuoden K-Ruoka yhteistyöblogi Pala Kakkua, kauppias Mari Koenkytö, Vuoden paikallinen ruokavaikuttaja Teppo Ylä-Hemmilä, Viipurilainen Kotileipomo, Vuoden Pirkka Pirkka-tuotesarjan joulufilmin Majakanvartija -roolihahmo ja Vuoden K-ruokakauppa K-supermarket Jakomäki.
***********************
Fleksopainatuksen A-ryhmä jälleen palkintosijoille Lontoossa

Westpak, PA-HU ja Marvaco ovat taas Lontoossa pidetyssä FlexoTech Awards 2016 –pakkauspainatuskilpailussa. Pohjoismaisista fleksoalan toimijoista oli mukana kaksi suomalaista pakkauspainoalan osaajaa kahdessa eri kategoriassa: Mid Web -sarjassa Westpakin painama joustopakkaus oli työ, joka oli siirretty syväpainosta fleksoon ja Best Use of Flexo Within a Single Forme -sarjassa oli Pa-Hun kartonkilavanauha, joka oli siirretty offsetista fleksoon.
Teemana tänä vuonna oli kustannustehokkuus, johon yhdistettynä äärimmäisen korkea painolaatu karsi alkumetreillä monia haastajia pois kilpailusta.
Westpakin ja Pa-Hu:n työt olivat uusinta Expanded Gamut -fleksopainoteknologiaa, jotka nämä kaksi painotaloa ovat ottaneet tuotantokäyttöön ensimmäisten joukossa Suomessa. Marvaco on yhdessä näiden painotalojen ja painoväritoimittajien kanssa kehittänyt Full HD EGP (Expanded Gamut) teknologiaa, jossa painotyöt toteutetaan laajennetulla väriavaruudella ja täysteräväpiirtotekniikalla.

**********************
Ruokakulttuuripalkinnot Hurstin vähävaraisten jouluaterialle, Kotipellon puutarhalle ja Pienpanimoliitolle

Lentävä lautanen -ruokakulttuuripalkinnon ovat saaneet Hurstin perheen luoma vähävaraisten jouluateria, Kotipellon puutarha sekä Pienpanimoliitto. ELO-säätiön vuosittain jakaman palkinnon tavoitteena on osoittaa suomalaisen ruokakulttuurin kirjo tekojen ja tekijöiden kautta.

****************
Huovisen Leipomon Hangenkierä voitti Itsenäinen Suomi 100 vuotta -leivoskilpailussa

Suomen Leipuriliitto ry:n jäsenistölleen julistaman Itsenäinen Suomi 100 vuotta -leivoskilpailun voitti oululaisen Timo Kyllinen Oy:n Huovisen Leipomon Hangenkierä-leivos. Siinä maistuvat kauramurotaikinapohja, suklaakinuski, mustaherukka ja valkosuklaamousse. Valkoiseksi kuorrutettua pintaa koristavat mm. valkosuklaalaatta ja siniset koristerakeet. Leivoksen on suunnitellut Susanna Rättäri.
*************************
Panimoyrittäjät Vuoden luonnontieteilijöitä 2016

Vuoden luonnontieteilijöiksi 2016 on valittu kaarinalaisen Radbrew-panimon yrittäjät, tähtitieteilijä Matti ”Eikka” Laakso ja kemian teekkari Patrik Niskanen. He perustivat panimon vuoden 2014 lopulla. Kaverukset olivat aiemmin opiskelujen lomassa harrastuksenaan panneet olutta ja rakentaneet pitkälti itse myös oluen panemiseen tarvittavat laitteistot.
********************************
Fazer Culinary Team Finland voitti kokkiolympialaisten catering-sarjan

Fazer Culinary Team Finland menestyi historiallisesti 21.–26.10.2016 Saksan Erfurtissa pidettävissä kokkiolympialaisissa voittaen Suomelle kultaa catering-sarjassa. Puolentoista vuoden harjoittelu huipentui 150 hengelle tarjottuun lounaaseen, jonka raaka-aineiden sekä ruokien tuli kertoa kilpailujoukkueen maan ruokakulttuurista.
Fazer Culinary Team toi menuun suomalaisia juuria palvatun hirven kanssa tarjoillun kermaisen palsternakkakeiton muodossa sekä tyrni-omena-kaurajälkiruoassa. Valmistettava lounas sisälsi keiton, kaksi lämmintä ruokaa, yhden kasvisruoan, lisukkeet, salaattibuffetin ja jälkiruuan. Lounaan valmistamiseen sai käyttää aikaa enintään viisi tuntia, ja kustannukset annosta kohden saivat olla noin viisi euroa.
**************************
Suomalainen lähdevesipullo voittoon kansainvälisessä muotoilukilpailussa

Suomalaisen lähdevesiyrityksen Finn Springin SPRING AQUA Premium -lähdevesipullo on voittanut pääpalkinnon German Design Award 2017 -muotoilukilpailun Excellent Communication Design -sarjan pakkauskategoriassa. Itse vesi, Keski-Pohjanmaalta Multilan lähteestä nostettava suomalainen lähdevesi, palkittiin kesällä maailman parhaana Superior Taste Award -kilpailussa Brysselissä.
SPRING AQUA Premium -muovipullo on suunniteltu Suomessa. Designin on kehittänyt yrityksen oma tiimi. Pullon etiketit on suunniteltu yhteistyössä mainostoimisto Dotter Creative Groupin kanssa. Pullo sai kansainvälistä tunnustusta jo vuonna 2015 voittaessaan Pentawards-muotoilukilpailun Gold Awardin juomasarjassa.
****************************************
Miika Korpela on Suomen Olutmestari 2017

Miika Korpela on Suomen Olutmestari 2017. Hän työskentelee Helsingin Kampin Teerenpeli-ravintolassa. Olutkisälleiksi valittiin Joni Ahola (Ravintola O´Hara’s, Tampere) ja Jussi Leveelahti (Ravintola Oficina, Helsinki).
******************************KE 5/2016 Tunnustuksia

perjantai 28. lokakuu 2016

Valtakunnallinen yrittäjäpalkinto V. Hukkanen Oy:lle

Sastamalalainen V. Hukkanen Oy on palkittu valtakunnallisella yrittäjäpalkinnolla. Veijo ja Ulpu Hukkanen perustivat yrityksensä 1970-luvun puolivälissä. Nykyisin Hukkasten yritysrypäs työllistää yli 230 ihmistä.
Yrityksen tärkeimpiä tuoteryhmiä ovat lämminsavustetut, kylmäsavustetut ja graavatut kalat sekä tuoreet kalafileet. Vuodesta 2013 konserniin on kuulunut Martin Kala Oy Turussa. Yritys on erikoistunut silakan ja luonnonkalojen fileointiin sekä lipeäkalaan. Viime vuoden syksyllä Hukkaset ostivat kalankasvatuskonserni Taimen-yhtiöt Oy:n.

****************

PacTec-palkinto Atrialle

Suomen Messusäätiön rahoittaman PacTec -palkinnon (2 000 €) on saanut Atria Bravuuri -pakkaus. Kunniamaininnan (1 000 €) sai Inno-Vai Oy:n Alkolle suunnittelema verkkokaupan lähetyspakkaus.
Opiskelijasarjan voitti (2 000 €) Helsingin yliopiston elintarvike- ja ympäristötieteiden laitoksen opiskelijaryhmä: Nina Enroth, Saija Kivilehto, Jarno Salin, Maijuleena Salminen ja Janni Vanhanen. He kehittivät ruokaöljyn kuluttajapakkauksen ennakkoluulottomasta, ekologisesti ja kuluttajalähtöisesti.

**********************

Miia Lindströmille huippurahoitus

Professori Miia Lindström on saanut European Research Council Consolidator Grant -rahoituksen. Euroopan tutkimusneuvosto (ERC) rahoittaa uraauurtavaa huippututkimusta eri tieteenaloilla. Lindströmin johtama Clostridium botulinum -bakteerin hermomyrkkytuotantoon pureutuva tutkimus sai myös Suomen Akatemian hankerahoitusta.
Yhteensä noin 2,5 miljoonan euron hankkeet käynnistyvät loppuvuodesta. Tavoitteena on selvittää, miksi maaperässä ja vesistössä elävä C. botulinum tuottaa tappavaa hermomyrkkyä.

********************

Ravitsemusteko 2016 Reijo Laatikaiselle

THM, laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen on saanut Ravitsemusterapeuttien yhdistys ry :n Ravitsemusteko 2016 -tunnustuksen. Laatikainen puolustaa tutkittua ravitsemustietoa ja yliopistokoulutettua ravitsemusasiantuntijuutta sitkeästi, mutta ylläpitää myös rakentavaa keskusteluyhteyttä näiden kyseenalaistajien kanssa. Hän aloitti Pronutritionist-sivuston ylläpidon vuonna 2010 ja Tervevatsa-sivustonsa vuonna 2011.

***********************

Vuoden Luomutuotteet Spelttikuitulisät, maitojen suurpakkaukset ja maasdam-juusto

Luomuliitto valitsi Vuoden Luomutuotteiksi SunSpeltin Luomu Spelttikuitulisä mustikalla ja Luomu Spelttikuitulisä tyrnillä. Ammattikeittiösarjan voitti Valion novobox-maidot eli 10 litran ammattikeittiöihin tarkoitetuissa pakkauksissa myytävät kevyt- ja rasvaton luomumaito. Kunniamaininnan sai Valio Luomu™ maasdam-juusto.
Voittajat julkistettiin 6.10.2016 Luomuelintarvikepäivässä Helsingissä.

*******************

Martat palkittiin Muoto2016 Ruokateko -palkinnolla

Martat ovat saaneet Aller Median järjestämässä vuosittaisessa Muoto2016 -gaalassa palkinnon Ruokateko2016. Marttojen valintaa raati perustelee mm. pitkäjänteisellä, arvokkaalla työllä, jota Martat ovat tehneet suomalaisen ruokakulttuurin ylläpitämiseksi ja edistämiseksi.
Martat ovat tehneet jo vuodesta 1899 työtä suomalaisten perheiden, kotien ja ruokakulttuurin puolesta. Martoille on tärkeää, että suomalainen arvostaa suomalaista ruokaa ja suomalaisen ruokakulttuurin perinteet siirtyvät sukupolvelta toiselle.
Martat ovat myös keräämässä suomalaisten ruokamuistoja RuokaKalevalaan, maakuntien pito- ja perinneruokia sekä valitsemassa Suomi100-juhlavuoteen Suomelle kansallisruokaa yhdessä suomalaista ruokakulttuuria edistävän Elo-säätiön kanssa.
Marttojen ruokaneuvonta tavoittaa vuosittain 110?000 henkilöä. Martat.fi-verkkopalvelun vierailut nousevat yli 6 miljoonaan. Sosiaalisen median kanavissa viihtyy yli 90 000 marttailusta kiinnostunutta fania.Tunnustuksia syyskuu 2016

keskiviikko 07. syyskuu 2016

Sangenille ja Tornion Panimolle pronssia USA:ssa

Tornion Panimon paluusta kertova filmi Sangen – The Sound of Superior Taste on palkittu pronssilla PR-sarjassa International Business Awards -festivaalilla USA:ssa. Filmi kertoo vuonna 1873 perustetun panimon uudelleenkäynnistämisestä. Lapin Kullan vanhana tehtaana muistettu panimo on ollut kylmillään vuodesta 2010 lähtien.
Filmin tähtenä nähdään Lapin Kullan entinen tehtaanjohtaja ja panimomestari Leo Andelin, joka toimii mentorina panimon uudelleenkäynnistämisessä. Filmin tuotannosta vastasi Pohjantähti-Elokuva.

******************************************************************

Scanstar Tuoreksille ja EcoFishBoxille

Suomalaisille pakkausvalmistajille, niiden suunnittelijoille tai pakkaajalle on myönnetty kaksi Scanstar-palkintoa pohjoismaisessa pakkauskilpailussa: Stora Enson EcoFishBoxi (kalatuotteille tarkoitettu kuitupakkaus) ja Apetit Tuorekset-ruuanlaittokasviksille kehitetty pakkaus.
EcoFishBox on Stora Enson tuoteuutuus, joka on tarkoitettu kauppojen ja ravintoloiden kalatuotteiden pakkaamiseen. Se on suunniteltu yrityksen DesignStudiossa Lahdessa. Laatikko on vesi- ja vuototiivis lineriin tehdyn PET-laminoinnin ja erityisen taitosmenetelmänsä takia. EcoFishBoxit toimitetaan taivuttamattomina, joten ne vievät vähän kuljetus- ja varastotilaa. Laatikkoon voi painattaa haluamansa ulkoasun.
Apetitin Tuorekset-pakkauksessa on käyttövalmis ruuanlaittokasvisvalikoima. Pakkaus on tehty puolihengittävästä, laseroidusta kalvosta, jossa kasvisvalikoima säilyy tuoreena pitkään. Pakkaus pidentää kasvisten säilyvyyttä ja minimoi ruokahävikkiä. Pakkaus on lisäksi helppokäyttöinen, yksinkertainen ja elegantti.

******************************************************************

Reetta Kivelä Vuoden vaikuttaja

Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellinen tiedekunta on valinnut nyhtökauran kehittäjän, ETT Reetta Kivelän, Vuoden vaikuttajaksi. Kivelä on palkintoperustelujen mukaan viime aikoina erityisen ansiokkaasti edistänyt alansa tunnettuutta ja vaikuttavuutta ja soveltanut tutkijana ja yrittäjänä kekseliäästi tutkimuksen tuloksia ja kokemustaan elintarviketeollisuudessa.
Reetta Kivelä edistää myös tutkimuksen ja elinkeinoelämän välistä vuorovaikutusta, mikä näkyy esimerkiksi opinnäytetöitä ja muita tutkimushankkeita koskevassa yhteistyössä sekä tiedekunnasta valmistuneiden elintarvikealan maistereiden ja tohtoreiden työllistymisessä.

******************************************************************

Valion kermavanukkaan pakkaukselle WorldStar

Valio Eila® -kermavanukaspakkaukselle on myönnetty WorldStar. Vanukas pakataan napsuteltavaan pakkaukseen, joka mahdollistaa vanukkaan kumoamisen pikarista lautaselle kätevästi ja kauniisti. Pakkausmalli on aivan uudenlainen Euroopan markkinoilla. Pakkauksen pohjaa napsautetaan kolme kertaa, mikä vapauttaa vakuumin ja vanukas putoaa siististi lautaselle. Pakkausmateriaaliksi on valittu helposti kierrätettävä polypropeeni.
Valio Eila® kermavanukaspikari voitti ensin pohjoismaisen ScanStar-palkinnon, minkä ansiosta se pääsi mukaan WorldStar-kilpailuun. WorldStar-kilpailun järjestää World Packaging Organisation (WPO).keskiviikko 08. kesäkuu 2016

Golli vuoden B2B-verkkopalvelu

GS1 Finlandin Golli-palvelu on palkittu vuoden B2B-verkkopalveluna Grand One -gaalassa Helsingissä toukokuussa. Golli osallistui kahteen kilpailun 18 sarjasta ja sai voiton lisäksi kunniamaininnan sarjassa Innovatiivisin digitaalinen palvelu.
Golli on kustannustehokas pilvipalvelu, joka helpottaa pk-yritysten tuotteiden pääsyä kaupan valikoimiin. Se digitalisoi tilaus-toimitusketjun toimialasta ja yrityksen koosta riippumatta. Golli on käyttäjien kanssa yhteistyössä suunniteltu palvelu logistiikan ja kaupan tavaravirtojen hallintaan. Se perustuu globaaleihin GS1-standardeihin, ja palvelun avulla voi muodostaa muun muassa oikeaoppiset lavamerkinnät, jotka toimivat myös kaupparyhmien automaattivarastoissa. Lisäksi Golli parantaa tuotteiden jäljitettävyyttä toimitusketjussa.
Toimialan käytäntöjä uudistava Golli on lisännyt suomalaisten pk-tavaratoimittajien kilpailukykyä, lisännyt kaupan ekosysteemin toimivuutta ja mahdollistaa miljoonasäästöt. Lisätietoja palvelusta löytyy osoitteesta https://www.gs1.fi/gs1-palvelut/golli.

*******************************************************************

3D-tulostus mahdollistaa uudet innovaatiot elintarvikemarkkinoille

VTT on käynnistänyt uudentyyppisten, 3D-tulostusteknologiaa hyödyntävien elintarvikkeiden valmistusmenetelmän kehittämisen. Ensimmäisissä kokeissa on valmistettu 3D-tulostamalla prototyyppejä tärkkelyksestä ja selluloosasta. Kehitystyössä hyödynnetään VTT:n biomateriaaliosaamista. Tutkijat työstävät myös muun muassa härkäpapu- ja kaurarikasteita sekä maitoproteiineja erilaisia tuoterakenteita varten.
? Teolliseen mittakaavaan pääseminen edellyttää vielä paljon työtä. Materiaalien lisäksi tarvitaan myös elintarviketeollisuudelle soveltuvien laitteiden kehitystyötä. Laitteita voidaan kehittää myös kotikäyttöön ja myyntiautomaatteihin, kertoo johtava tutkija Nesli Sözer VTT:ltä.
Moni nykypäivän markkinoilla menestyvä elintarvikeinnovaatio perustuu luovaan tapaan yhdistää erilaisia kuluttajat yllättäviä rakenteita, kuten rapeita, pehmeitä tai geelimäisiä kerroksia tai erityisen rapeita kuorrutteita. Kerros kerrokselta -valmistustapaan perustuva 3D-teknologia tarjoaa tähän uusia toteutusmahdollisuuksia.
VTT ja Aalto-yliopisto käynnistävät Tekesin rahoittaman projektin, jonka tavoite on kehittää elintarvikkeiden monikerroksisia rakenteita taloudellisesti kannattavasti ja kestävästi. Erityinen tehtävä on kehittää seoksia, joilla on 3D-tulostukseen soveltuvat virtausominaisuudet.
Projektissa kehitetään globaalisti kilpailukykyistä teknologiaa kotimaisen elintarviketeollisuuden, laitevalmistajien, ohjelmisto- ja verkkopalvelujen toimittajien ja vähittäiskaupan hyödynnettäväksi.

*******************************************************************

Yrityskylän digitaalinen pelijärjestelmä palkittiin

Yrityskylä palkittiin parhaiden digitaalisten palveluiden Blue Arrow Awards -kilpailun gaalassa Helsingissä. Yrityskylä nousi voittoon Societal Influence -kategoriassa, jossa arvioitiin palveluiden yhteiskunnallista vaikuttavuutta.
Yrityskylän vei voittoon sen pelijärjestelmä, joka on keskeinen osa maailman parhaana palkittua koulutusinnovaatiota. Järjestelmä ohjaa koululaisten toimintaa oppimisympäristössä rahankäytöstä äänestämiseen ja sen avulla simuloidaan pienoisyhteiskunnan taloutta, jossa raha liikkuu reaaliaikaisesti.
Yrityskylän pelijärjestelmää on kehitetty systemaattisesti jo seitsemän vuotta toiminnan alusta lähtien. Järjestelmä päivitettiin äskettäin vastaamaan oppimisympäristön kasvaneita tarpeita: Yrityskylissä ympäri Suomea vierailee vuosittain kymmeniä tuhansia peruskoululaisia. IT-talo Futuricen kanssa toteutetussa uudistuksessa korostettiin erityisesti toimintavarmuutta ja käytettävyyttä.
Blue Arrow Awards-voittajat valittiin seitsemässä eri kategoriassa yhteensä 29 finalistin joukosta. Muut kuusi voittajaa olivat Nordic Sky Entertainment System, Juhlapesu, K-Ruoka-sovellus, Elisan kasvutiimi, IndustryHackin järjestäjät, ja Objection.js.

*******************************************************************

Millennium-teknologiapalkinto 2016 biokemisti Frances Arnoldille

Tekniikan Akatemia TAF jakoi tiistaina 24.5.2016 miljoonan euron arvoisen Millennium-teknologiapalkinnon yhdysvaltalaiselle biokemistille Frances Arnoldille. Arnoldin uraauurtava innovaatio, suunnattu evoluutio (directed evolution), matkii laboratoriossa luonnonvalintaa. Menetelmällä voidaan luoda uusia ja parempia proteiineja, joita voidaan käyttää hyödyksi esimerkiksi uusiutuvan energian sovelluksissa ja lääkkeiden valmistuksessa.
Suunnatun evoluution avulla entsyymeille voidaan jalostaa ihmiskunnan kannalta hyödyllisiä ominaisuuksia, jotka eivät kehittyisi ilman ihmisen ohjausta. Frances Arnoldin menetelmä on vallankumouksellinen, koska halutun geenin DNA-rakenteeseen voidaan tehdä sattumanvaraisesti mutaatioita, kuten luonnossakin spontaanisti tapahtuu. Muokatut geenit tuottavat aivan uudenlaisia proteiineja, joiden joukosta valitaan teollisuusprosessien kannalta hyödylliset.
Arnoldin kehittämät innovaatiot ovat mullistaneet aiemmin hitaan ja kalliin proteiinimuokkauksen, ja hänen menetelmänsä ovat käytössä sadoissa laboratorioissa ja yrityksissä ympäri maailmaa. Muokatuilla proteiineilla korvataan kallista tai fossiilisia raaka-aineita käyttävää tuotantoa muun muassa polttoaineiden, paperituotteiden, lääkkeiden, tekstiilien sekä maataloudessa käytettävien kemikaalien valmistuksessa.

*******************************************************************

Vuoden 2015 talousennustajapalkinto Pellervon taloustutkimukselle

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu asetti talousennustajat paremmuusjärjestykseen jo yhdeksännentoista kerran. Vuoden 2015 talousennustajapalkinto, kristallipallo, luovutettiin Pellervon taloustutkimukselle Taloustutkijoiden XXXIII kesäseminaarissa Jyväskylässä. Edellisen kerran PTT voitti kilpailun vuoden 2011 talousennustuksista.
Kilpailussa tarkasteltiin ennusteiden osumatarkkuutta vuoden 2015 talouskehityksestä. Mukana oli kymmenen tutkimuslaitosta ja pankkia: Elinkeinoelämän tutkimuslaitos, Palkansaajien tutkimuslaitos, Pellervon taloustutkimus, Valtiovarainministeriö, Suomen Pankki, Osuuspankkikeskus, Nordea, Aktia, Danske Bank ja Handelsbanken.
Ennustetarkkuus arvioitiin erikseen mm. talouskasvusta, työttömyydestä, inflaatiosta, vaihtotaseesta, investoinneista ja kulutuksesta. Yhteensä arvioitavia muuttujia oli 9 kolmelta eri ennusteajankohdalta, vuoden 2014 keväältä ja syksyltä sekä vuoden 2015 keväältä.

*******************************************************************

Tarkastuseläinlääkäri Kristiina Törmä on Vuoden eläinlääkäri 2016

Vuoden eläinlääkäri 2016 on johtava tarkastuseläinlääkäri, Tarkastuseläinlääkäriyhdistyksen puheenjohtaja ja luottamusmies Kristiina Törmä. Hän on syvällinen osaaja, joka on kiinnostunut lihantarkastuksen ja teurastamoiden valvonnan kehittämisestä.
Kristiina Törmä on työskennellyt viisitoista vuotta siipikarjateurastamossa broilereiden parissa, vuodesta 2007 johtavana tarkastuseläinlääkärinä. Tarkastuseläinlääkäriyhdistyksen puheenjohtajana hän toimii Suomen noin 30 tarkastuseläinlääkärin edunvalvonnan keulassa.
Palkinnon antoi Suomen Eläinlääkäriliitto 11. toukokuuta Helsingissä.
Tarkastuseläinlääkärin työ on viranomaisena valvoa teurastamossa, että elävää eläintä varjellaan vältettävissä olevalta kivulta, tuskalta ja kärsimykseltä. Valvontaa tehdään eläinten käsittelyn, säilytyksen, tainnutuksen ja verenlaskun aikana. Lihantarkastuksessa eläinlääkäri varmistaa, että liha on turvallista ja ihmisravinnoksi sopivaa.
Tarkastuseläinlääkärillä on merkittävä rooli ja iso vastuu eläinten hyvinvoinnin turvaamisessa ja elintarvikehygienian varmentamisessa. Tarkastuseläinlääkärit valvovat viranomaisena eläinten kuljetuksia teurastamon alueella ja eläinten käsittelyä teurastamolla. Elävän eläimen käsittely päättyy sen verenlaskuun, sitten siitä tulee elintarviketta.

*******************************************************************

Saarioinen on Suomen luotetuin valmisruokamerkki

Saarioinen on valittu Suomen luotetuimmaksi valmisruokamerkiksi Valittujen Palojen Luotetuin merkki -lukijatutkimuksessa.
Saarioinen sai kategoriassaan 44 prosenttia kaikista äänistä nousten ylivoimaiseksi ykköseksi kilpailevien tuotemerkkien rinnalla. Kaikkein suurinta luottamusta se keräsi alle 50-vuotiaiden joukossa, joista 49 prosenttia nimesi Saarioisen luottamakseen valmisruokamerkiksi.
Valittujen palojen -valmisruokakategoriaan vastasi yhteensä 649 suomalaista, jotka nimesivät 40 valmisruokabrändiä. Arvioitavat ominaisuudet olivat laatu, hinta-laatu, tuotekuva, kuluttajien tarpeiden ymmärtäminen sekä eettisyys ja vastuullisuus. Lisäksi kysyttiin onko vastaaja nimeämänsä merkin käyttäjä ja voisiko hän suositella sitä muille.
Valittujen Palojen yhdessä brittiläisen Wyman Dillon -tutkimuslaitoksen kanssa tekemässä Luotetuin Merkki -kyselyssä selvitettiin kuluttajien luottamusta tuotemerkkeihin. Avoimiin kysymyksiin vastasi noin 2 000 suomalaista Valitut Palat -lehden tilaajaa. Tulokset painotettiin iän ja sukupuolen mukaan aikuisväestöä vastaavaksi.