KE 3/2013, s. 34: Moduulirakenteisia elintarviketehtaita Kauhajoelta maailmalle

Moduulirakenteisiin elintarviketuotantolaitoksiin erikoistunut Kometos Oy on ylittänyt monenlaisia esteitä ja tehnyt mahdottomasta mahdollista valloittaessaan markkinoita tiettömien taipaleiden takaa.

Kometoksen teurastamoita, käsittely- ja jatkojalostuslaitoksia sekä erilaisia sulatusjärjestelmiä on käytössä jo yli 20 maassa.

? Liikevaihdostamme 80?90 prosenttia tulee viennistä. Venäjä, muut IVY-maat sekä Saksa, Unkari, Romania ja Pohjoismaat ovat päämarkkina-alueitamme. Juuri tälläkin hetkellä meillä on Venäjällä kaksi teurastamoprojektia, kertoo myyntijohtaja Pekka Paloniemi.

Novgorodiin äskettäin pystytettyyn jättimäiseen sikateurastamoon tarvittiin 22 Kauhajoella valmistettua moduulia. Toimitus kesti viisi kuukautta: asennukseen kului kaksi kuukautta ja koulutukseen sekä käyttöönottoon kuukausi.

? Moduuleissa ovat sähkö- ja lvi-järjestelmät aina valmiina, samoin kylmä- ja lämmityslaitteet, kuten myös tarvittavat tuotanto- ja pakkauslaitteistot sekä automaatio- ja rekisteröintijärjestelmät. Kun moduulit on asennettu paikoilleen ja teurastamo liitetty paikallisiin vesi- ja viemärijärjestelmiin, asentajat aloittavat koeteurastukset, Paloniemi tarkentaa.

Novgorodin sikateurastamossa käsitellään vuosittain yli 11 miljoonaa kiloa lihaa. Teurastuskapasiteetti on 35 sikaa tunnissa.

”Olemme seikkailijoita”

Toimitusjohtaja Raimo Niemen mukaan kaikilta Kometoksen työntekijöiltä vaaditaan seikkailumieltä.

? Usein laitoksen rakentaminen ja asentaminen ovat pikkujuttuja verrattuna sen kuljettamiseen. Yhtäkin laitosta ja siihen liittyviä nostureita kuljetettiin viidensadan kilometrin matka joella ponttonien päällä. Saman kuljetuksen aikana saatetaan joutua käyttämään talvireittejä, rautateitä, kulkemaan vetten päällä, jättämään välivarastoon ja taas siirtämään. Logistiikka voi kestää jopa toista vuotta. Tämä tekee meistä seikkailijoita, Niemi kuvailee.

Seikkailumieltä on tarvittu varsinkin Siperiassa, jossa asennusmiehet joutuivat kerran 3,5 viikoksi lumimottiin lentokentälle.

? Siperiassa ollaan täysin säiden armoilla. Kone lentää sinne vain kerran viikossa, ja jos sää on huono, lento voi siirtyä seuraavalle tai sitä seuraavalle viikolle. Sillä kertaa jännitettiin, pääsevätkö miehet jouluksikaan kotiin, Pekka Paloniemi muistelee.

Tähän mennessä seikkailijat ovat pystyttäneet 350 laitosta eri puolille maailmaa. Kolmannes niistä on teurastamoita. Kometoksen toimittamissa laitoksissa teurastetaan ja käsitellään poroja, sikoja, nautoja, lampaita, kalaa, kuningasrapuja ja strutseja.

Yrityksellä on sertifikaatti, joka mahdollistaa rakentamisen -70 asteen pakkasessa. Lukuisia laitoksia onkin noussut ääriolosuhteisiin arktisille alueille, kuten Itä-Siperian pohjoisosiin. Koska yritys toimii eri pallonpuoliskoilla ja erilaisissa olosuhteissa, lämpötilavaihtelu kohteiden välillä voi olla jopa sata astetta.

? Voi sanoa, että Siperia ei opeta meitä, vaan me opetamme Siperiaa, toteaa Niemi.

Tarina alkoi sulatusinnovaatiosta

Raimo Niemi perusti Kometos Oy:n vuonna 1991. Jo seuraavana vuonna yritys avasi toimiston Moskovassa. Niemi, leipuriperheen poika Kauhajoelta, kertoo kasvaneensa elintarvikealalle. Oma yritys sai alkunsa hänen kehittämästään sulatusinnovaatiosta. Sama järjestelmä on tuotannossa edelleen.

Kometoksesta tuli alansa edelläkävijä, jonka menestys on aina perustunut prosessiosaamiseen. Yritys satsaa voimakkaasti tutkimus- ja tuotekehitystyöhön. Yhteistyötä tehdään tiiviisti mm. Tekesin kanssa. Kun Niemi perusti Kometoksen, alalla ei ollut yhtään kilpailijaa.

? Nyt kilpailijoita on tusinan verran. Patenteista olemme luopuneet, koska patentointi on nykyään nopein tapa välittää tieto kilpailijoille. Ainahan meitä kilpailijat kopioivat, mutta siihen menee onneksi oma aikansa.

Kometoksen liikevaihto ylsi 12 miljoonaan vuonna 2012. Paloniemen mukaan vuosi oli yrityksen historian paras.

Tammikuussa 2013 tehdyllä liiketoimintakaupalla Kometos lisäsi tukijalkojensa määrää ja laajensi tuotevalikoimaansa hankkimalla omistukseensa Traypack Engineering Oy:n rasiapakkausliiketoiminnot. Kauhajoen tehtaalla alkaa näin olleen myös annostelu- ja rasiapakkauslinjojen valmistus.

? Tukijalkoja on nyt kolme. Kun eri puolilla maailmaa toimitaan, aina jossakin tuoteryhmässä tapahtuu jotakin. Ihan positiiviselta näyttää tulevaisuus, kertoo Paloniemi.

Menestystä joustavalla yhteistyöllä

Niemi korostaa yhteistyökumppaneiden tärkeyttä.

? Meillä on ympäri maailmaa 40 partneria, joiden koneita ja laitteita pystymme hyödyntämään järjestelmätoimituksissa. Nämä kumppanit ovat meille elintärkeitä. Kun Kometoksen ydinarvoissa luki ennen, että yritys kasvaa voittamalla, nykyään se voittaa joustavalla yhteistyöllä.

Parhaillaan tehtaassa on työn alla mm. Alaskaan lähtevä poroteurastamo. Sulatushuoneita on valmistumassa Suomeen, Thaimaaseen, Saksaan ja Viroon. Juuri nyt Kauhajoella kehitetään uutta, pH:n hallintaan perustuvaa innovaatiota, jolla valmistetaan jogurttia heraa sulattamalla.

? Meidän järjestelmillämme valmistetaan ns. pormestariluokan erikoistuotteita, joiden hintataso on korkeampi kuin bulkkitavaran, kuvailee Niemi ja ihmettelee, mikseivät vientimarkkinat kiinnosta suomalaisia elintarvikevalmistajia.

Menestys ei ole tullut helposti. Legenda kertoo yrityksestä, joka suunnitteli täydellisen, pyörien päällä kulkevan poroteurastamon. Kun rahaa oli palanut valtava määrä ja huippuunsa hiottu uusi innovaatio oli valmis, yhtäkkiä Suomeen luotiin tukijärjestelmä, joka takasi poronlihantuottajille 90 prosentin avustuksen vain kiinteisiin teurastuslaitoksiin.

? Olimme saman tien ulkona kuin lumiukot, mutta emme lannistuneet, vaan jatkoimme tuotekehittelyä, otimme systeemistä pyörät pois ja lähdimme tekemään elintarviketehtaita viipaletaloajattelulla. Näin syntyi moduuliteurastamo, jossa voidaan teurastaa kaikkia muita eläimiä paitsi kirahveja ja elefantteja, kertoo Niemi.

Pirjo Latva-Mantila

*****************
Kometos Oy

• Kauhajoella Etelä-Pohjanmaalla toimiva Kometos Oy työllistää 30 henkilöä.
• Yrityksellä on toimistot myös Helsingissä ja Moskovassa.
• Yrityksellä on laaja myyntiagenttiverkosto sekä myyntimiehet Ukrainassa, Unkarissa ja Belgiassa.
• Elintarviketuotantolaitosten lisäksi Kometos valmistaa moduulirakenteisia autonpesuhalleja.