KE 1/2013, s. 34: Laadukkaita elintarvikkeita perulaisista raaka-aineista

MTT Biotekniikka- ja elintarviketutkimus ja perulainen National Agrarian University La Molina (Universidad Nacional Agraria La Molina, UNALM) aloittivat vuoden 2010 syyskuussa kolmivuotisen ICI -hankkeen Improving nutrition of Andean population: Health – Promoting bioactive compounds in Andean food materials and diets.
Ulkoasiainministeriön rahoittamaa hanketta koordinoivat professori Hannu J. Korhonen (MTT) ja tohtori Ritva Repo-Carrasco (UNALM). Sen tavoitteena on vahvistaa UNALMin yliopiston tutkijoiden ja opettajien tutkimusosaamista koskien Andien ja Amazonian alueiden alkuperäisten ravintokasvien ominaisuuksia ja käyttöä Perun väestön ravitsemuksen ja terveyden edistämisessä.

Koe-elintarvikkeet esillä EXPOFIAL 2012 -tapahtumassa

Vanhempi tutkija Maarit Mäki ja Tuomo Tupasela sekä erikoistutkija Eila Järvenpää osallistuivat syksyllä 2012 hankkeen aktiviteettiin Novel and traditional food processing (for functional foods). Sen ensimmäinen osa toteutettiin UNALMin opettajien kaksiviikkoisena koulutuksena MTT:llä Jokioisilla elokuussa 2012. Toinen osa järjestettiin UNALMissa Limassa loka-marraskuussa siten, että ensimmäiseen koulutukseen osallistuneet opettajat pitivät saman opintojakson omille opiskelijoilleen. Koulutukseen sisältyi teoriaa ja käytännön töitä sekä vierailukäyntejä.

Kurssin kanssa samalle viikolle ajoittui Expofial 2012 -tapahtuma, jossa suomalaiset pääsivät mukaan koetuotteiden arviointiraatiin.

Expofial 2012 on UNALMin elintarviketieteiden ja teknologian tiedekunnan yhteinen, vuosittainen ”tell and show” -opiskelijatapahtuma, jossa eri vuosikurssien oppilaat esittelevät opintojaksojen aikana valmistuneita tutkimuksiaan ja koetuotteitaan. Joidenkin opintojaksojen tutkimukset esitettiin myös postereina, mikä on monissa suomalaisissa yliopistoissa ollut pro gradu-vaiheen käytäntönä jo kymmeniä vuosia.

Tiedekunnan dekaani Fanny Ludeña Urquizo kuvaili tapahtuman merkitystä yliopiston lehdessä jotakuinkin seuraavasti:
”Expofialissa opiskelijat joutuvat harjoittelemaan asiantuntijarooliaan elintarviketeollisuudessa normaaleissa tilanteissa. He esittelevät omia tuotteitaan ja osaamistaan yleisölle ja asiantuntijaraadin jäsenille kirjallisesti (esitteet, lyhennelmät), suullisesti sekä tuotemaistiaisia tarjoten.”

Maukkaita tuotteita

Tuotteiden arviointiraatiin osallistui yhteensä 11 henkilöä, tuotteita oli noin 60 ja kunkin tuotekehitysprojektissa oli ollut mukana 3?5 opiskelijaa. Arvioitavana oli mm. terveysvaikutteisia juomia, muita juomia ja mehuja, hedelmäsoseita, leivonnaisia, makeisia, proteiinikonsentraatteja ja kasviuutteita (ml. mikrokapseloidut), maustekastikkeita, maito- ja lihajalosteita.

Arviointikriteereinä olivat tuotteiden omaperäisyys, tuoteidean potentiaalisuus markkinoilla, tutkimusmenetelmät, tulosten esittämistapa ja päätelmät, aistittava laatu, ravitsemuksellinen laatu ja tuotteen esilletuonti: pakkaus, pakkausmerkinnät, esitteet, selkeys, uskottavuus. Arvosteluasteikko oli 1?5, maksimi 30 pistettä.

Tuotteissa oli käytetty paljon lähialueilta saatavissa olevia raaka-aineita, ja pääasiassa vain perulaisia raaka-aineita. Tuotteille oli yhteistä hyvä aistittava laatu – opiskelijoiden valmistamat koetuotteet olivat sen puolesta valmiita markkinoille. Monissa oli huomioitu ravitsemuksellisten ja/tai funktionaalisten ominaisuuksien, mm. vitamiinien ja proteiinien, säilyminen hyvälaatuisina raaka-aineesta tuotteeseen. Oheisissa kuvissa on esitetty joitakin esimerkkejä.

Perulaisille elintarvikeyrityksien uusille tuotteille tarkoitettu tähtituotekilpailu Concurso de Innovación, järjestetään syyskuussa Expoalimentaria-elintarvikemessujen yhteydessä (http://www.expoalimentariaperu.com/).

Perulaista tehdaseksotiikkaa

Perussa suomalaiset vierailivat ALICORP S.A.A.:n kahdessa Liman alueen tehtaassa sekä UNALMin omassa meijerissä ja INDDA-kehittämiskeskuksessa (Agro-Industrial Development Institute).

Alicorp S.A.A. on monialayritys. Vierailukohteina olivat yrityksen keksitehdas ja kasviöljyjen jalostamo, jossa tehtiin öljyistä kaikenlaisia tuotteita, ruokaöljystä majoneesiin ja saippuoihin asti. Yritys muistutti 1980-luvun Huhtamäki Oy:tä. Samalla tontilla oli myös kahvipaahtimo.

Alicorp valmistaa tuotteita kotimaan markkinoille ja vie runsaasti muihin Etelä- ja Väli-Amerikan maihin ja joitakin tuotteita myös Yhdysvaltoihin. Käytetyt teknologiat, laitteet ja prosessointitilat olivat vastaavia kuin Euroopassa. Osa laitteista oli jopa Euroopasta.

Keksitehtaan jäähdyttämö oli hauska: pakattujen keksien suklaatäyte ja -päällyste stabiloitiin kylmässä ennen varastointia ja kuljetuksiin lähtöä. Automatisointiaste ei ollut kaikilta osilta pitkälle viety, mutta sitä oltiin kehittämässä. Keksitehtaassa oli hurjasti ihmisiä töissä. Yksikköprosessit kaipaisivat ehdottomasti rationalisointia.
Eurooppalaisesta näkökulmasta katsottuna Etelä-Amerikan tuotteissa pakkausmerkinnät ovat villejä. Jos perulaiset haluavat EU:n markkinoille uusia tuotteita, ei pelkästään raaka-aineita, he varmasti tarvitsevat opastusta terveysvaikutusten osoittamiseen ja EU-lainsäädännön kiemuroihin, ja sitähän ICI-hanke osaltaan tekeekin.

Äskettäin uutisissa ollut Inca Inchi -öljyn terveysväittämä perustuu ranskalaisen firman hakemukseen ja on hyväksytty EU:ssa, koska öljyn (rasvahappo)koostumuksen katsotaan olevan olennaisesti samanlainen kuin pellavan (esim. http://incainchi.es/home.htm).

Lähempänä Perua ovat Yhdysvaltojen markkinat, jotka ovat ehkä helpompia paikallisille yrityksille. Yhdysvalloissa on jo valmiina suuri joukko kuluttajia, jotka ovat tottuneet perulaisiin tuotteisiin.

Maarit Mäki
vanhempi tutkija

Tuomo Tupasela
vanhempi tutkija

Eila Järvenpää
erikoistutkija
eila.jarvenpaa(at)mtt.fi

MTT Biotekniikka- ja elintarviketutkimus
Bioprosessointi-tiimi
Jokioinen

**************************************************

Expofial 2012 -tapahtuman parhaat tuotteet ja posterit

Parhaat tuotteet:
1. Sose camu camusta, passionhedelmästä ja ananaksesta
2. Jauhemainen proteiinivalmiste amarantista (Amaranthus caudatus), kinoasta (Chenopodium quinoa) ja kaniwasta (Chenopodium pallaudicalle)
3. Terveysjuoma idätetystä kinoasta (Chenopodium quinoa)
4. Virvoitusjuoma eksoottisista hedelmistä (ananaskirsikka, camu camu, luumu ja passionhedelmä)
5. Uutettu minttuoleoresiini alkoholijuomia varten
6. Kuivattu hummus instant-elintarvikkeeksi

Parhaat posterit:
1. Kaakaon kosteusmäärityksen pikamenetelmän validointi
2. Sokerisiirapin tuottaminen inkivääristä ja soveltaminen alkoholiteollisuuteen

Lisätietoja:
Gaceta Molinera http://www.lamolina.edu.pe/Gaceta/edicion2012/notas/nota211.htm