KE 3/2013, s. 49: Kauppakassi Postin pakettiautomaatista

Alepan Kauppakassi on käynnistänyt kotiinkuljetuksen lisäksi noudon pilotoinnin yhdessä Itellan kanssa. Espoon Viherlaakson Alepan pakettiautomaattiin on rakennettu kymmenen Kauppakassi-lokeroa.

Pilottihanke mahdollistaa verkosta tilattujen ruokaostosten maksamisen ja noudon pakettiautomaatista. Kauppakassille varatut pakettiautomaatin lokerikot on eristetty ja jäähdytetty kylmäketjun varmistamiseksi.

? Toimitusvaihtoehtoja on nyt kaksi: kotiinkuljetus tai nouto Viherlaakson Alepan pakettiautomaatista. Myymälän henkilökunta kerää ostokset asiakkaan puolesta, ja ne ovat noudettavissa toivottuna ajankohtana kahden tunnin ajan, HOK-Elannon verkkokaupan kehityspäällikkö Jukka Ranua kertoo.

Tilausta tehdessään asiakas ilmoittaa puhelinnumeronsa Kauppakassi-palvelussa ja saa tekstiviestinä vahvistuksen noutoajankohdasta sekä lokerokoodin. Saapuessaan Postin pakettiautomaatille asiakas syöttää koodin ja maksaa ostokset sekä syöttää Bonusta kartuttavan asiakasomistajan jäsennumeronsa.

Pilotin aikana ostokset voi maksaa vain sirukortilla. Maksun vahvistuttua koodiin yhdistetyt lokerot aukeavat, ja asiakas saa tuotteensa valmiiksi pakattuina. Kylmäsäilytystä vaativat tuotteet ja pakasteet on pakattu erikseen. Palvelu toimii viikon jokaisena päivänä myymälän aukioloaikana.

? Asiakas rakentaa ostoskorin www.alepa.fi/kauppakassi -sivujen kautta ja valitsee noutopaikaksi Alepa Viherlaakson sekä noutoajan. Noutoajat ovat kahden tunnin aikaikkunoita kaupan aukioloaikoina. Tuotteet kerätään ja viedään pakettiautomaattiin ennen asiakkaan valitsemaa noutoaikaa, Jukka Ranua tarkentaa.

Sähköisiä palveluja kehitetään

Kylmäeristettyjä lokeroita on pilottivaiheessa kymmenen, mutta käytössä on myös pakettiautomaatin muu lokerokapasiteetti.

? Emme rajaa yksittäisen Kauppakassi-tilauksen kokoa millään tavalla, mutta jokaisessa tilausikkunassa on maksimitilausmäärä, kuinka monta asiakasta voi tilata yhteen toimitusikkunaan. Maksimit on mitoitettu käytössä olevan keräily- ja toimituskapasiteetin mukaan. Tällä pyrimme varmistamaan toimitusten laadun, Jukka Ranua kertoo.

Alepa Kauppakassi on osa Digital Foodien ja S-ryhmän kehittämää Foodie.fm -ruokaverkkokauppaa ja ruokasuosituspalvelua. Foodie.fm -palvelu toimii verkossa ja mobiilisovelluksina. S-ryhmän asiakasomistajat maksavat pilotin aikana palvelusta keräysmaksuna 3,90 euroa palvelun perushinnan ollessa 6,90 euroa.
Alepa Viherlaakson noutokokeilu alkoi tammikuussa 2013. Palvelun kävijämäärä lisääntyy viikko viikolta, mutta kotiinkuljetus on vielä huomattavasti suositumpaa. Palvelulla on jo säännöllisiä vakiokäyttäjiä.

Alepa Kauppakassin kotitoimitukset alkoivat toukokuussa 2010 ja laajenivat vuoden 2010 aikana koko pääkaupunkiseudulle. Kauppakassi kattaa Alepan kotiin toimituksen osalta koko Helsingin, Espoon ja Vantaan alueen sekä Prisman osalta Kannelmäen alueen.

? Alepa Kauppakassin myynti vastaa tällä hetkellä keskimääräistä isomman Alepa-yksikön myyntiä. Kauppakassin osalta pyrimme kehittämään palveluita aktiivisesti eteenpäin. Näistä esimerkkejä ovat noutopalvelut sekä viivakoodiostamiseen perustuva Alepa mobiiliseinä, Jukka Ranua painottaa.

Pirjo Huhtakangas