15 Perinneruoat kunniaan

Pohjoiskarjalaisten sydämiä lähellä ovat perinteisessä leivinuunissa valmistetut herkut, kuten karjalanpiirakka, lanttukukko, karjalanpaisti ja ruisleipä. Tänä päivänä kotitalouksissa valmistetaan valitettavan harvoin näitä suussa sulavia perinneherkkuja.

Onneksi paikalliset leipomot ja kotileipomot ovat ottaneet haasteekseen kehittää maistuvia ja hyvännäköisiä tuotteita, joita voi tarjota vieraalle kuin vieraalle. Hyvän kotileipomon puhelinnumero onkin noussut korkeaan kurssiin kuluttajille.
Usein parhaat kotileipomot vastaavat samalla tavalla kysyttäessä hyvän maun salaisuutta: käytämme vain aitoja raaka-aineita ja elintarvikkeita, kuten täysmaitoa, oman maakunnan jauhoja ja oikeaa voita, niistä tulee paras maku tuotteisiin.

Mestareiden taidot talteen

Mutta kuinka saada taltioitua perinteinen osaaminen tulevien sukupolvien käyttöön, etteivät makumuistot joutuisi nykyisten mestareiden hävittyä romukoppaan?
Elintarvikealan koulutus- ja tuotekehitysyksikkö ELO-FOOD on mukana Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän TAITEK -hankkeessa, jonka yhtenä toimintaperiaatteena on dokumentoida oman alansa mestareiden taitavia työsuorituksia ja tuottaa tallennetusta aineistosta opetukseen soveltuvia materiaaleja.
Tavoitteena on tutkia taitavan työsuorituksen olemusta ja tehdä elämänkokemuksen mukanaan tuomaa nk. hiljaista tietoa näkyväksi. Kiinnostavia taitoja lähestytään mielenkiintoisten henkilöiden kautta. Samalla annetaan taidoille ja tuotteille kasvot.

Dokumentti leivän valmistuksesta

TAITEK-hankkeessa dokumentoitiin yrittäjä Anita Ovaskaisen tapa tehdä perinteistä hiivatonta ruisleipää. Anitan ruisleipä -video sopii opetusmateriaaliksi esimerkiksi elintarvikealalla tai matkailu- ravitsemis- ja talousalalla. Toisaalta jokainen perinteisen ruisleivän valmistamisesta kiinnostunut voi saada kimmokkeen kokeilla ruisleivän leipomista itse.
Yrittäjyyttä ajatellen on kiinnostavaa, miten itse tehty ruisleipä on tärkeä osa Heikki ja Anita Ovaskaisen maatilamatkailuyrityksen toimintaa Puukarin pysäkillä Valtimossa. Kun on kuullut Anita Ovaskaisen ajatuksia siitä, kuinka hänen leipänsä syntyy oman halmeen luomurukiista, ruokapöydässä oleva Anitan ruisleipä on paljon enemmän kuin tavallinen leipä.
Tarina on keskeinen osa tätä kiinnostavaa tuotetta. Anita Ovaskaisella on syytä olla ylpeä itse tuotetusta laaturavinnosta. Tällainen kaupantekiäinen pohjoiskarjalaisen leivinuunin ostajalle pistäisi varmasti monet ruisleipätaikinat kohoamaan ympäri Suomea!
TAITEK -hankkeessa toteutettua leivän valmistuksen dokumentointimallia voidaan soveltaa monen muunkin meille tärkeän ja perinteisen ruoan valmistuksen tallentamiseen. Tuotekehitystä voidaan katsoa niinkin, ettei aina kehitetä pelkästään uutta, vaan palataan ruoanteon juurille, aitoon makuun. Myös tämänkaltaisessa toiminnassa ELO-FOOD haluaa olla yhteistyökumppaneineen mukana jatkossakin.

Esa Pasanen
Keittiömestari
PKKY/AKK/ELO-FOOD
esa.pasanen (at) pkky.fi

Lisätietoja ELO-FOODista osoitteesta www.pkky.akk.fi => Joensuu => ELO-FOOD
Lisätietoja Anitan ruisleipä -videosta osoitteista paivi.keronen@pkky.fi, http://taitek.pkky.fi

Muut teemajutut samasta lehdestä nro 1 / 2002: