Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/kehittyv/vanha.kehittyvaelintarvike.fi/textpattern/lib/constants.php on line 149
: KE 4/2018, Maailma mausteilla, Asiakaspalvelumme on kesälomalla

Maailma mausteilla -blogi

maanantai 08. lokakuu 2018 / Kommentit (0)

Jo kesällä 2017 ihmettelin, kuinka useamman suomalaisen elintarvikeyrityksen toimitusjohtajat tulivat kokoukseen kesken lomansa (Kehittyvä Elintarvike 4/2017). Oli itseasiassa aika rentouttavaa olla kokouksessa, jossa toimitusjohtaja valitteli kesäistä asuaan, koska tuli suoraan kesämökiltä tai pyöräili paikalle.

Poissa ovat ajat, jolloin Suomi oli kuuluisa läpi maailman siitä, että Suomeen on juhannuksen jälkeen ja ennen koulujen alkua turha soitella. Varovainen pyhän kesäloman avautuminen on huomattu myös suurvaltojen johtoportaassa. Amerikan ja Venäjän johtajat uskaltautuivat kilauttamaan Suomen päämiehelle ja ehdottamaan, että tulisivat kokoustamaan kesken suomalaisten kesäloman. Siinä paloivat lomat aika monelta virkahenkilöltä ja toimittajalta, ja tarvitseehan kokouspöydässä olla muutakin kuin kahvia paperimukista.
Suomi Oy:n asiakaspalvelu alkaa jo lentokentältä. Kun amerikkalaiset ottivat takavuosina taksin Seutulasta keskustaan, he ihmettelivät, kun kuski puhui sujuvasti kolmea vierasta kieltä ja oli kiertänyt Yhdysvaltojakin parina kesänä. Kotona Washington DC:ssä vasta maahan muuttanut taksikuski puhuu yleensä sujuvasti ainoastaan äidinkieltään, ja ajokorttikin on tarinan mukaan löytynyt muropaketista.

Suomessa osa yrityksistä on ulkoistanut tehokkuuden nimissä siivouksen, vaatteiden pesun, kuljetukset, front desk -palvelun, asiakastuen ja raaka-aineiden hankinnan. Tänä kesänä kävin helsinkiläisessä logistiikkafirmassa, jonka toimisto ja samalla front desk -palvelu oli ulkoistettu Palmialle. Parkkeerasin auton vieraspaikalle ja siirryin aulaan. Kaksi nuorta rouvaa tiskin takana keskusteli keskenään. Keskustelun ohessa minulta kysyttiin, ketä olen tullut tapaamaan ja voinko ojentaa ajokorttini kopioitavaksi.
Kokouksen isäntä haki minut ala-aulasta, tarjosi kahvit ja kertoi tiukoista turvatoimista, koska heillä on luottamuksellista tietoa. Kokouksen jälkeen isäntä palautti minut alakertaan. Siirryin autolle huomatakseni, että Palmia pysäköintipalvelu oli käynyt antamassa parkkisakot vieraspaikalle pysäköidylle autolle.
Front desk -palvelun toinen rouvista ilmoitti minulle, että kannattaisi lukea tarkemmin lisäkilpi pysäköintialueella ja että sama selkeällä Suomen kielellä kirjoitettu viesti on pienemmällä myös ulko-ovessa. Asiakkaan vastuulla on ilmoittaa auton rekisterinumero vastaanottopalveluun ennen pysäköintiä.
Vastaanottopalvelun palmialainen ei kysele rekisterinumeroita, ja toinen palmialainen käy kirjoittamassa sakkolapun 10 minuuttia sen jälkeen, kun vieras on mennyt kokoukseensa. Liikeideahan on suorastaan nerokas. Itseäni jäi mietityttämään, onko tämä logistiikkayrityksen Palmia-vastaanotto osa heidän sertifioitua laatujärjestelmäänsä.

Iso japanilainen yritys Toyota ei ulkoista vastaanottopalveluaan, eikä juuri muutakaan. Alihankkijat tekevät toki osia autoihin omissa tehtaissaan, mutta niissäkin on muutama Toyotan oma työntekijä kouluttamassa, valvomassa laatua ja osallistumassa tuotekehitykseen.
Sekä Toyota että heidän alihankkijansa ovat tyytyväisiä järjestelyyn. Toyota onkin maailman laadukkaimpia yrityksiä. Ehkä meilläkään ei ole varaa ulkoistaa asiakaspalvelua, edes kesällä.

Teksti: Ari Virtanen

ETM Ari Virtanen on Kehittyvä Elintarvike -lehden vakituinen avustaja, joka asuu Soulissa.Lisää kommenttisi
Nimesi


Sähköpostiosoitteesi (Ei julkaista)


KommenttisiInfo

Ari Virtanen on lehden vakituinen avustaja, joka on asunut pitkään eri puolilla maailmaa sekä matkaillut ja maistellut ruokia eri maanosissa. Maailma Mausteilla -palstalla hän kertoo muun muassa eri maiden ruokakulttuureista.

» Lähetä sähköpostia
» RSS-syöte

Arkisto